Skolmat

Mat och lunch

Måltider på regelbundna tider, det vill säga samma tid varje dag, är en fördel för alla. Det ska inte vara för lång tid mellan målen. Enligt näringsrekommendationerna fördelas det totala dagliga intaget på tre huvudmål – frukost, lunch och middag och några mellanmål.

Frukosten bör ge 20-25% av dagens energi, lunchen 25-35%, och middagen 25-35%. Resterande kommer från ett till tre mellanmål.

På förskolans matsedel står frukost, lunch och mellanmål, som tillsammans ger 65-70% av dagsbehovet. Middagsmålet och kanske ett mellanmål serveras hemma vilket ger resten av energi- och näringsbehov.

För små barn som inte kan äta så stora portioner är mellanmålen av större betydelse än för vuxna. Det är därför viktigt att mellanmålen är av god näringsmässig kvalitet. Det bör inte vara mer än 2-2,5 timme mellan måltiderna för de yngsta förskolebarnen (1-2 år). De större barnen kan ha 3-3,5 timme mellan målen.

I Bollebygds kommun ser det ut enligt följande:

Måltid

Tidpunkt

Frukost

kl. 07.45-08.30 (endast för förskolan och fritids)

Mellanmål

kl. 09.30-10.00 (en halv frukt endast för förskolan)

Lunch

kl. 11.00-13.00

Mellanmål

kl. 14.15-15.15 (endast för förskolan och fritids)

 

Välkommen att komma till skolrestaurangen och äta lunch med ditt barn!

Bollebygds kommun bjuder vårdnadshavare på en skollunch per läsår. Det gäller även föräldrar till barn på förskola.


Förbud mot nötter och mandel

För att alla ska känna sig trygga har Bildnings- och omsorgsförvaltningen beslutat om ett fullständigt förbud mot alla nötter, jordnötter och mandel i våra lokaler.

Motivet till detta beslut är att på alla sätt undvika olyckstillbud med risk för allergiska reaktioner för våra elever och barn. Många barn och ungdomar är allergiska mot nötter, jordnötter eller mandel. En person som är svårt allergisk kan få en livshotande allergichock om hon/han av misstag får i sig detta.

Förbudet gäller vid all verksamhet under och efter skoltid, fritidsverksamhet, disco, fester, personalfika med mera.

Kommunens riktlinjer för val av råvaror

Vi ska alltid välja att handla de produkter som vi har upphandlat. Av de produkter som är upphandlade ska vi följa dessa riktlinjer:

Ekologiskt

Målet för 2015 är att minst 25 % av alla livsmedel som köps in i Bollebygd kommuns måltidsverksamhet ska vara ekologiska. Det finns en lista över vilka livsmedel som alltid ska vara ekologiska.

Aktiva val

Vissa produkter väljer vi svenskt före ekologiskt.
För att minska köttkonsumtionen väljer vi att i vissa maträtter byta ut en del av det animaliska proteinet mot linser. Vi arbetar aktivt för att inte använda produkter som innehåller palmolja, där det förekommer ska den vara certifierad.

Kyckling

Av de kycklingprodukter som finns på vårt anbud ska vi välja svenskproducerad kyckling.

Nöt- och fläskkött

Av de nöt- och fläskköttsprodukter som finns på vårt anbud ska vi välja de som uppfyller svenska djurskyddskrav.

Mejeri

Mejeriprodukter ska i hög utsträckning vara ekologiska enligt lista. Mejeriprodukter ska uppfylla svenska djurskyddskrav.

Fisk

Av de fiskprodukter som finns på vårt anbud ska vi välja MSC-märkt fisk.

Grönsaker/ frukt

De produkter som handlas in i produktgruppen frukt och grönt ska anpassas efter säsong. Bananer ska vara Fairtrade certifierade.