20 juni 2018

30 ton skräp i toaletten – så mycket spolar Bollebygdsborna ned varje år

Skräp som spolas ned i toaletten orsakar stora problem och kostar mycket pengar. En del skräp som spolas ned fastnar i pumparna och orsakar driftstopp.

I reningsverken sorteras avfallet ut i sopkärl. Det transporteraras bort ca 6 sopkärl per vecka med skräp som inte ska vara i avloppet. Avfallstransporterna orsakar en miljöpåverkan som hade kunnat undvikas.

Totalt i Bollebygds kommun fick vi lyfta upp pumparna 95 gånger på grund av pumpstopp under 2017.

Att åtgärda ett pumpstopp kräver av säkerhetsskäl att två personer åker ut. Det tar ca en timme per person, det vill säga två timmars arbetstid per stopp.

Alla typer av föremål kan orsaka pumpstopp. När tex lite hår, tops, hushållspapper och plastpåsar kommer från flera hushåll blir det till sist en större ”klump” i ledningarna och när de till slut kommer ned till anläggningarna sugs de in i pumparna och det blir det totalstopp.

Det vanligaste skräpet som spolas ned är: kläder, hår, tops, plastpåsar, segt papper typ handtorkspapper och textilfibrer. Udda föremål i avloppet 2017: Damtrosor, ölburkar, plastleksaker, byggklossar i trä, städmoppar.

Bollebygds kommun vill höja allmänhetens kunskapsnivå kring detta. När många personer gör små misstag får det stora konsekvenser.

Det ska vara lätt att göra rätt. Ett konkret tips är att alltid ha en papperskorg för skräp inne på toaletten.

Du kan läsa mer om det kommunala avloppsnätet under sidorna "vatten och avlopp".