Röstmottagningslåda med EU-logga

Europaparlamentsvalet 2019

I år är det Europaparlamentsval mellan den 23-26 maj runt om i Europa. För Sverige sker valet den 26 maj. Att använda din demokratiska rätt att rösta i EP-valet är minst lika viktigt som att rösta i riksdagsvalet. Trots det är valdeltagandet på knappt 50 procent. På den här sidan hittar du länkar och information valet och varför det är viktigt att rösta. Den här gången röstar vi!

Europaparlamentet fattar viktiga beslut för att få ekonomin att växa, hur energiförbrukningen kan minskas, hur vi kan se till att maten vi äter är säker. När du röstar så väljer du vem som ska fatta besluten och hur besluten kan bidra till att bygga den värld du vill leva i. Om du inte röstar är du inte med och påverkar.

Runt omkring oss ser vi hur oemotsagda ”sanningar” kan omvandla mångfald till splittring. Och hur skör demokratin kan vara. Vår union bygger på en gemensam respekt för grundläggande rättigheter och demokratiska principer. Din röst är ditt anspråk på dessa rättigheter, för dig själv och för andra.

Europaparlamentet har skapat webbsidan eu-val.eu där du kan läsa mer om varför du bör gå och rösta i valet och hur valet går tilllänk till annan webbplats.

Vad gör EU för mig?

EU kan ibland kännas väldigt långt bort. Men faktum är att över 50% EU:s beslut påverkar vår vardag hemma i Sverige på olika sätt.

Alla brinner vi för något: träna, resa, surfa på nätet eller rädda världen. Alla som bor i EU har oändliga möjligheter att göra det de älskar, oavsett vart det leder. EU:s lagar och initiativ kan ses som verktyg som hjälper dig att uppfylla dina drömmar och följa din passion.

På sidan EU&ME kan du läsa vad EU gör inom ämnen som du är intresserad av.länk till annan webbplats

Du kan på sidan välja svenskt språk uppe till höger.

EU i din smartphone

Du kan även få reda på hur EU formar vår vardag genom att ta ner en ny app utvecklad av Europaparlamentet. Appen hjälper till att hitta initiativ som intresserar dig i din region, samt uppdaterar dig om senaste nytt. Du kan favoritmarkera, dela evenemang med vänner och betygsätta.

Du kan också engagera dig, träffa andra som delar din passion eller intresse för något och hjälp till att bygga ett bättre EU!

Appen finns på EU:s alla 24 medlemspråk och kan laddas ned gratis på Apple App storelänk till annan webbplats och Google Playlänk till annan webbplats.

Den här gången röstar jag

Ta ställning och visa andra att du röstar i Europaparlamentsvalet. På sidan Den här gången röstar jag länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterkan du registrera dig för att få information om vad EU gör inom olika ämnen. Du kan även anmäla ditt intresse att hjälpa till att sprida kampanjen för att få fler att ta ställning att rösta i valet. Den här gången röstar vi för EU:s framtid!