03 december 2018

Utbytesresa mot främlingsfientlighet

Elever och lärare från Bollebydsskolan är nu på utbytesresa till Turkiet genom projektmedel från EU programmet Erasmus+. Det är första resan av fyra som skolan gör under den tvååriga projekttiden. Målet med projektet är att motverka främlingsfientlighet.

 

Medverkande på resan

Under den första resan är det sex elever från Bollebygd som reser. Eleverna som medverkar på resan är William Balkow, Madicken Elggren, Emil Anderen, Ebba Ekwall, Tilda Eriksson och Simon Rüssel. De åker tillsammans med lärarna Gert Arvidsson, Elisabeth Mencevski, Anders Eskell och Anna Andersson.

 

Projekt mot främlingsfientlighet

Bollebygdsskolan har tillsammans med skolor i Grekland, Turkiet, Sardinien och Tyskland sökt och fått medel till ett tvåårigt projekt genom EU-programmet Erasmus+. Projektet heter ”Migration och främlingsfientlighet – En utmaning för de europeiska demokratierna”. I projektet ingår det att lärare och elever från de olika skolorna besöker varandra och utbyter erfarenheter. Första resan går nu till Istanbul i Turkiet, i maj bär det sedan av till Grekland och därefter Sardinien. 2020 avslutas projektet med att alla deltagare kommer till Bollebygd.

Under tisdagen kommer eleverna få presentera Sverige och Bollebygd för de andra deltagarna nere i Istanbul.

 

Förväntansfulla inför resan

Eleverna har fått anmäla sitt intresse genom att skriva en motivering och har sedan valts ut till de olika resorna. Vi frågade eleverna hur de kände inför resan och det mycket snabba spontana svaret från William Balkov blev "Skitkul!"

De andra eleverna nickade glatt instämmande.

Eleverna har redan haft kontakt med sin värdfamilj i Istanbul som de ska bo hos. Det innebär att alla elever har var sin kontaktperson i den motsvarande klassen i Turkiet.

 

Följ projekten på sociala medier

Gruppen kommer denna vecka låna vårt instagramkonto Europadirekt7länk till annan webbplats. Vi kommer följa dem på projektets gemensamma instagramkontot xenophobia_erasmuspluslänk till annan webbplats och bloggen maxerasmusplus.wordpress.comlänk till annan webbplats för att följa deras resor och förberedelser.