En flicka sitter vid ett bord i ett mörkt kök med en batteriradio och en fotogenlampa

01 juni 2018

Hemberedskap - förberedelser för kommunikation vid en kris

Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.

Lyssna på radio vid en kris

I en kris ska du ska lyssna på din lokala P4-kanal. I vårt område är det P4 Sjuhärad på frekvensen 102,9. Där får du veta viktiga detaljer om hur läget är i samhället, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång. För att kunna höra radion även om det är strömavbrott, kan du använda något av det här:

  • En gammaldags transistorradio som går på batteri
  • En radio som kan laddas med solceller
  • En radio som går att veva igång
  • Bilradio

Läs mer om hur du kan förbereda dig för att kunna ta emot information och kontakta andra på Din säkerhets webbplats.länk till annan webbplats

Informationsfilm om hur du förbereder kommunikation

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, har gjort en film om hemberedskap tillsammans med armbryterskan Heidi Andersson. Hon visar enkla tips för att skaffa en hemberedskap för hushållet när det gäller att kunna ta emot information och kontakta anhöriga. Se filmen om hur du kan förbereda kommunikation:
Film om hemberedskap - förberedelser för att kunna kommuniceralänk till annan webbplats