En man och ett litet barn invirade i filtar och en kvinna med mössa och stickad tröja i bakgrunden i ett mörkt kök

31 maj 2018

Hemberedskap - förbered värme inför en kris

Det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta.

Att vistas i en bostad utan värme är en stor påfrestning, men det finns mycket du kan göra för att situationen ska bli lättare. Det som blir kallt först är golven. Lägg på extra mattor eller filtar. Täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen.

Ta fram vinterkläder, filtar och liggunderlag

Tänk som du skulle göra inför en kall vinterdag. Använd liggunderlag, skidkläder, mössa och vantar. Klä dig lager på lager. Då blir det luft mellan plaggen som värms upp av kroppen. Ullplagg ger bra värme och ska vara närmast kroppen. Läs mer om hur du förbereder värme inför en kris på Din säkerhets webbplatslänk till annan webbplats.

Informationsfilm om värme

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, har gjort en film om hemberedskap tillsammans med armbryterskan Heidi Andersson. Hon visar enkla tips för att förbereda för värme vid en kris.

Informationsfilm om värme vid en krislänk till annan webbplats