Vill du bli röstmottagare?

I september är det val - vill du lära dig mer om hur ett val går till?
Bli röstmottagare!

Det är valnämnden i kommunen som ansvarar för att rekrytera röstmottagare till vallokalerna på valdagen. I arbetsuppgiften som röstmottagare ingår bl. a:

  • att upprätthålla god ordning i vallokalen
  • ta emot röster och lägga dem i urnan
  • hjälpa de väljare som ber om det
  • granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning


I en vallokal ska det alltid tjänstgöra minst tre röstmottagare samtidigt.
En av dessa ska vara ordförande eller vice ordförande, som fungerar som arbetsledare. Valnämnden ansvarar även för att rekrytera röstmottagare till förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen och arbetet innebär att röstmottagaren tar emot förtidsröster. I en förtidsröstningslokal ska det alltid tjänstgöra minst två röstmottagare samtidigt.
 

Alla röstmottagare måste genomgå en obligatorisk utbildning som valnämnden ansvarar för. Arbetet som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt samt ställer höga krav på noggrannhet. Röstmottagaren ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Väljare som inte själv kan göra i ordning sin röst, stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat, kan be någon i lokalen om hjälp. Väljaren bestämmer själv vem som ska hjälpa. Väljaren kan också be någon av röstmottagarna om hjälp. Röstmottagarna får enligt lag inte berätta för någon vad väljaren har röstat på (offentlighets- och sekretesslagen 2009:400).
 

Om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare i Bollebygds kommun vid valet 2018 fyll i formuläret nedan.

Intresseanmälan