Så här går valet till

Det svenska valsystemet grundar sig på allmän och lika rösträtt. Din röst är lika mycket värd som alla andras.

Det svenska valen ska även vara:

  • Fria – ingen annan får bestämma vem du som väljare ska rösta på
  • Hemliga – läs mer om valhemligheten längre ner på sidan
  • Direkta – väljarna utser direkt de som sitter i till exempel riksdagen eller kommunfullmäktige - de är direktvalda av folket.

Röstkort

De som har rösträtt i åtminstone ett av valen kommer att få ett röstkort skickat till sin bostadsadress från valmyndigheten. Röstkorten skickas ut till alla röstberättigade under perioden 16-22 augusti. Röstkortet är personligt och innehåller den röstberättigades namn och specifika nummer i röstlängden. På röstkortet står det även i vilka val (till riksdag, landstings- eller kommunfullmäktige) du har rösträtt. Det framgår också på röstkortet vilket valdistrikt du tillhör och i vilken vallokal du kan rösta på valdagen.

Rösta i vallokal på valdagen

Som väljare är du knuten till ett geografiskt område som kallas valdistrikt. Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör.

I varje valdistrikt finns en vallokal. Det är i den vallokalen du kan rösta på valdagen och det är där du blir avprickad i röstlängden och din röst läggs i valurnan. Det är också där som rösten blir räknad på valkvällen.

Vallokalen står på röstkortet

På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör. Där står även adress och öppettid till vallokalen.

Det finns en vallokal per valdistrikt och det är bara de som är upptagna i röstlängden i valdistriktet som får rösta i vallokalen. Som utlandssvensk behöver du ett dubblettröstkort för att kunna se vilken vallokal du kan rösta i eftersom det inte står på utlandsröstkortet

Valinformation på fler språk

Valmyndigheten har tagit fram information om valet på olika språk. Tryck på länken och lär dig mer om hur valet går till, på ditt modersmål. Länk till flera språk.länk till annan webbplats

Text