Så här röstar du

Här kan du få reda på hur det går till att rösta på valdagen samt hur och var du kan förtidsrösta.

Röstkort

De som har rösträtt i åtminstone ett av valen kommer att få ett röstkort skickat till sin bostadsadress från valmyndigheten. Röstkorten skickas ut till alla röstberättigade under perioden 16-22 augusti. Röstkortet är personligt och innehåller den röstberättigades namn och specifika nummer i röstlängden. På röstkortet står det även i vilka val (till riksdag, landstings- eller kommunfullmäktige) du har rösträtt. Det framgår också på röstkortet vilket valdistrikt du tillhör och i vilken vallokal du kan rösta på valdagen.

På valdagen kan väljare rösta i vallokal utan att ha med röstkortet. Det kan dock vara praktiskt att ha med det ändå.

Så här röstar du

I filmen nedan kan du se hur det går till när du röstar på valdagen.

Rösta i vallokal - så här går det till - instruktion med bilderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Att rösta - faktabladlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förtidsrösta

Det går även att rösta före valdagen. Förtidsröstningen startar den 22 augusti och pågår fram till den 8 september. Du kan förtidsrösta var som helst i hela landet och i Bollebygds kommunhus. Om du vill förtidsrösta ska röstkortet tas med. Ifall du råkar ha glömt ta med röstkortet så finns det möjlighet för röstmottagarna att på plats skriva ut så kallade dubblettröstkort, detta medför dock en viss fördröjning.

Rösträtt

För att du ska ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val.

Dessutom finns särskilda regler i valen till kommun, landsting/region, riksdag, Europaparlamentet och folkomröstningar.

Rösträtt i kommun, region/landsting

Du har rösträtt till kommun- och region-/landstingsvalet om du har fyllt 18 år och är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget
är medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/landstinget är medborgare i något annat land och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/landstinget.

Rösträtt till riksdagen

För att du ska har rösträtt till riksdagen krävs att du är 18 år, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Rösträtt i EU-val

Eftersom Sverige är medlem i EU kan du också ha rätt att rösta i valet till Europaparlamentet som hålls vart femte år. Du har rösträtt i Europaparlamentsvalet om du har fyllt 18 år och är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.