Bild på flagga med texten hä'r kan du förtidsrösta

Förtidsröstning

Förtidsröstningen startar den 8 maj och pågår fram till och med valdagen den 26 maj. Dessa öppettider gäller för förtidsröstningen i Bollebygds kommun:

Öppettider kommunhuset Bollebygd

Måndagar – onsdagar kl 12-16
Torsdagar kl 13-19
Fredagar kl 11-17
Lördagar kl 10-13 (Obs! Ej öppet 11 maj) 

Öppettider på andra platser

Lördag 11 maj kl 10-13, Töllsjöskolans matsal (Töllsjö)
Söndag 12 maj kl 10-13, Örelundskolans matsal (Olsfors)
Söndag 19 maj kl 10-13, Bollegården Allrummet (Bollebygd)
Söndag 26 maj (valdagen), kl 8-21, Bollebygdskolan i Bollebygd. Obs! Främst för röstning till andra kommuner. Som kommuninvånare måste du rösta i din vallokal på valdagen. Läs mer under Vallokaler.

Du behöver id-handling och röstkort

För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa sin id-handling.

Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort skrivas ut av röstmottagarna eller beställas hos länsstyrelsen eller Valmyndigheten. För att få ett dubblettröstkort behöver du stå med i röstlängden.

Så här röstar du

 1. Ta valkuvert och valsedlar
  I röstningslokalen finns bord där valsedlarna ligger. Bord med valsedlar är avskärmat.
 2. Gör i ordning rösten bakom en valskärm
  I valbåset gör du i ordning din röst. Det finns en penna i valbåset som du kan använda om du vill personrösta, det vill säga sätta ett kryss i rutan för den kandidat på valsedeln som du helst vill ska bli vald för partiet.
 3. Lämna rösten till röstmottagaren
  Därefter går du till röstmottagaren och lämnar fram valkuvertet. Då måste du kunna identifiera dig och det gör du genom att:
  - visa din id-handling
  - vara känd av röstmottagaren
  - någon annan intygar din identitet. Den personen måste i så fall visa sin id-handling eller vara känd av röstmottagaren.

Du måste också lämna ditt röstkort. Röstmottagaren stoppar ned röstkortet och valkuvertet i ett fönsterkuvert som klistras igen. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du har lämnat en förtidsröst. Fönsterkuvertet läggs sedan ner i en uppsamlingslåda.

Rösten skickas till din vallokal

Fönsterkuvertet med din röst skickas till vallokalen i ditt valdistrikt. Där prickas du av i röstlängden och röstkortet skiljs från valkuvertet. Sedan öppnas alla valkuvert och valsedlar räknas.