Tingshusets entré med en blå dubbeldörr med fönster

30 november 2018

Flytten av tingshuset påbörjas efter årsskiftet

Det är företaget NYAB som kommunen tecknat avtal med för att flytta tingshuset och den fristående arresten. Flytten ska påbörjas efter årsskiftet.

Byggnaderna ska flyttas från området Malmgården, där de står idag, till grannfastigheten österut i parken mot Övregårdsvägen. På Malmgården ska fastighetsbolaget MS Strand bygga ett nytt hus med lägenheter och affärslokaler i botten.

Gedigen erfarenhet av husflyttning

Företaget NYAB har gedigen erfarenhet av husflyttning. Verksamhetsområdet är huvudsakligen norra Sverige, men företaget har haft en del uppdrag även söderut. NYAB har haft liknande uppdrag för kunder som exempelvis Boliden, Trafikverket, LKAB och kommunerna Kiruna, Gällivare och Luleå.

Filmer som visar tidigare husflyttar

Företaget har gjort filmer från en del av tidigare husflyttar. På Youtube går det att se en film när Nyab var med och flyttade 25 kulturbyggnaderlänk till annan webbplats från Malmberget till Koskulle. Där finns även en film när företaget flyttar ett stenhuslänk till annan webbplats som väger flera hundra ton i Malmö.

Flytten ska vara klar före 1 april 2019

Flytten av tingshuset och arresten påbörjas efter årsskiftet. Arbetet ska vara färdigt före den 1 april 2019. På företaget Nyabs webbplats säger affärsområdeschefen följande om flytten av tingshuset:

- Byggnader som har en sådan historik är svåra att värdera i pengar. Detta projekt kräver en hel del med anledning av byggnadernas konstruktion och ålder, vilket är en bra utmaning för oss. Vi ser fram emot att tillsammans med våra samarbetspartners bidra med vår gedigna expertis inom husflyttningar, säger Mikael Ritola, Affärsområdeschef Special på NYAB.

Tidigare nyheter kring flytt av tingshuset och arresten