En lila färgruta med vit text: Funderar du på att anställa din första medarbetare?

01 juni 2018

Företagare kan få ekonomiskt stöd vid anställning av sin första medarbetare

Det är ett stort steg att anställa sin första person och kostnaden gör att många tvekar. Regeringen har därför infört ett Växa-stöd för enskilda näringsidkare som vill anställa sin första medarbetare.

Sedan 1 januari i år gäller stödet även vissa aktiebolag och handelsbolag. Cirka 40 000 företag beräknas ha intresse av stödet.

Vad är nytt i växa-stödet?

Det så kallade Växa-stödet infördes den 1 januari 2017 för enskilda näringsidkare. Genom att sänka arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift för den första medarbetaren skulle det bli enklare för företagare att anställa. Nu har regeringen utökat stödet till att även omfatta handelsbolag med högst två ägare samt aktiebolag utan anställda, alternativt med en anställd som också är delägare eller närstående till delägare. De nya reglerna gäller sedan 1 januari 2018, men även anställningar som påbörjades mellan 1 april och 31 december 2017 har rätt till stödet.

Vad innebär detta för dig som företagare?

Arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift sänks från 31,42 procent till 10,21 procent för den första anställda medarbetaren. Därmed är det endast ålderspensionsavgiften som ska betalas. Stödet innebär att en företagare som betalar en månadslön på 25 000 kronor eller mer till den anställde minskar lönekostnaden med 5 303 kronor i månaden. Totalt minskas lönekostnaden för det året med ca 63 600 kronor. Är månadslönen 15 000 kronor minskar lönekostnaden med 3 182 kronor i månaden. Totalt minskas lönekostnaden med cirka 38 200 kronor det året.

Krav vid anställningen

Anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka. Stödet gäller under högst tolv månader och kommer att gälla mellan 2018–2021.

Läs mer om växa-stödet

Om växa-stöder hos Skatteverketlänk till annan webbplats
Om Växa-stöd hos Verksamt.selänk till annan webbplats
Om Växa-stöd hos Regeringskanslietlänk till annan webbplats
Faktablad med information kring växa-stödet hos Regeringskanslietlänk till annan webbplats