Mattis Berg, Eriksgårdens förskola

Mattis arbetar med de lite större barnen mellan 3-5 år på avdelningen Utmaningen Röd på Eriksgårdens förskola. När vi träffar Mattis står han och sparkar boll med ett barn som börjar rycka väldigt mycket i hans hand när vi försöker prata. Hon säger att Mattis är jätterolig och vill helst att han ska sluta prata med oss och leka vidare med henne, men han förklarar fint för henne att hon får vänta en stund.

Varför ville du feriearbeta?

Mest var det för att tjäna pengar, men jag ville även prova på att jobba på en förskola eftersom jag var inne på att söka till barn och fritid i gymnasiet, men sen valde en annan utbildning. Jag ville kolla hur det var att jobba med barn, för man kan ju alltid läsa vidare inom det området efter gymnasiet.

Vad har förvånat dig under feriearbetet?

Att det var mycket roligare att jobba med små barn än jag trodde! Jag hade egentligen tänkt mig att jobba på fritids med större barn, men nu blev det Eriksgården och jag är väldigt glad för det. Det är roligt att vara med barnen och skoj när man märker att de gillar en. Jag kan absolut tänka mig att bli vikare när jag är 18 år.

Vad har du lärt dig hittills?

Att småbarn inte är jobbiga alls. Såklart att det är lite jobbigt ibland, de kan vara envisa eller gräla med varandra, men då får man lära dem att kompromissa och komma överens. Jag tror att det är viktigt social i jobbet och se att alla barn är olika.