Studenter i vita klänningar och studentmössor

08 juni 2018

Råd kring alkohol inför skolavslutningen

Bollebygds kommun samarbetar med Länsstyrelsen, Polisen och idéburna organisationer för att stoppa langningen av alkohol till ungdomar. En viktig del är att stärka föräldrar att vara restriktiva och prata med sina ungdomar om alkohol.

Här får du som tonårsförälder några tips inför skolavslutningen.

Fem råd till dig som tonårsförälder inför skolavslutningen

  1. Visa att du bryr dig. Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider o.s.v.
  2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är okej att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
  3. Hjälp till att säga nej. Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
  4. Håll kontakten Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.
  5. Kom överens med andra föräldrar. Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn.

Komiker slår hål på langarmyter

Med hjälp av komikern Lucas Simonsson vill vi påverka unga vuxna att inte köpa ut. Äldre pojkvänner/flickvänner, kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för dem som inte har åldern inne. Källa: Skolelevers drogvanor 2017länk till annan webbplats. En vanlig langarmyt är att minderåriga går till en okänd langare om de inte får tag i alkohol från någon de känner. En myt som Lucas Simonsson tar upp i sin sketch.

Mer information om tonåringar och alkohol

Läs mer om tonåringar och alkohol på tonårsparlörenlänk till annan webbplats. Du kan också titta på filmen: ”Tre skäl att säga nej om din tonåring ber dig köpa ut”länk till annan webbplats. Filmen finns tillgänglig på Youtube och riktar sig till tonårsföräldrar och budskapen kommer från Tänk Omlänk till annan webbplats.