Mobilmeny.

Bollebygds kommun framgångsrik i sitt arbete kring matsvinn

Bollebygds kommun visar sig ha lågt matsvinn jämfört med många andra kommuner

En ny kartläggning från Livsmedelsverket visar att matsvinnet från skol- och förskoleluncher var något lägre 2024 än 2022. Men det är oklart om minskningen är verklig då det är betydligt fler kommuner som deltog vid den senare mätningen. Förändringen går för långsamt för att nå klimatmålen.

Mycket mat slängs varje dag

I skolorna slängs nationellt sett i genomsnitt 51 gram mat per elev och lunch, vilket motsvarar över 10 000 ton mat per år. I förskolan är svinnet något högre, 61 gram per barn och lunch, eller cirka 3 500 ton per år. I Bollebygds kommun låg det totala matsvinnet på 37 gram mat per elev och lunch samt 49 gram mat per förskolebarn och lunch, vilket är betydligt lägre än genomsnittet i landet.

Olika typer av matsvinn

Matsvinnet delas in i tre fraktioner; tallrikssvinn, det eleverna slänger, serveringssvinn; det som slängs från serveringen och uppläggningsfat samt kökssvinn; det som slängs från köket.

Serverings- och kökssvinnet är det som kökspersonalen kan påverka. Just serveringssvinnet har varit störst fokus på och där märks framgången tydligt. Bollebygds kommun ligger på femte plats av landets kommuner när det gäller serveringssvinn.

Miljön påverkar matsvinnet

Matsvinnet hänger ofta ihop med att barnen inte äter upp maten. Faktorer som ljudnivå, trivsel och tillräcklig tid för lunch spelar stor roll. Därför behövs samarbete mellan måltidspersonal och pedagogisk verksamhet.

Läs mer på om matsvinnet på Livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.