Mobilmeny.

Hur du överklagar

Här nedan kan du läsa mer om hur du kan överklaga ett beslut som går dig emot.

Vad gäller för ett överklagande?

Byggnadsnämndens beslut om lov och förhandsbesked får överklagas till länsstyrelsen. Överklagandetiden är antingen tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet, eller fyra veckor från det att beslutet kungjordes för dem som inte ska delges beslutet.

Vilka beslut får överklagas?

Efter att byggnadsnämnden fattat ett beslut om att bevilja, avslå eller avvisa en ansökan om bygglov, rivningslov eller marklov får beslutet överklagas. Detsamma gäller byggnadsnämndens beslut om förhandsbesked.

Vissa beslut som fattas under ärendets handläggning får inte överklagas. Det rör sig om beslut om villkorsbesked, förlängd handläggningstid, behovet av kontrollansvarig, särskilt sakkunnig, tekniskt samråd eller slutsamråd. Det går inte heller att överklaga frågor som redan är avgjorda genom detaljplan, områdesbestämmelser eller ett förhandsbesked.

Vem får överklaga?

Ett beslut om lov eller förhandsbesked får överklagas av den som beslutet angår om det har gått honom eller henne emot.

För att någon ska ha rätt att överklaga ett beslut om att bevilja, avslå eller avvisa en ansökan om lov eller förhandsbesked måste beslutet angå den klagande och ha gått denne emot. Detta kan behöva bedömas från fall till fall.

Vart ska överklagandet skickas?

Ett överklagande ska skickas till den myndighet som har fattat beslutet. Klaganden ska därför skicka sitt överklagande till byggnadsnämnden. Byggnadsnämnden ska då först avgöra om beslutet ska ändras. Om beslutet inte ska ändras ska byggnadsnämnden göra en rättidsprövning. Om överklagandet har kommit in i rätt tid skickas det tillsammans med tillhörande handlingar till länsstyrelsen.

Har överklagandet skickats direkt till länsstyrelsen istället för byggnadsnämnden, ska länsstyrelsen vidarebefordra överklagandet till nämnden med information om vilket datum länsstyrelsen tog emot överklagandet. Det är sedan nämnden som ska göra den formella prövningen av om överklagandet kom in i rätt tid.

Överklagandetid

Tiden för överklagande av ett beslut om lov eller förhandsbesked är antingen tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet, eller fyra veckor från det att beslutet kungjordes i Post- och Inrikes tidningar för dem som inte ska delges beslutet. Överklagandetiden är alltså olika beroende på om den klagande har delgivits eller har tagit del av beslutet genom ett meddelande eller kungörelse. Vid rättidsprövning behöver byggnadsnämnden alltså veta om klaganden delgivits, och i så fall vilket datum som klaganden tog del av beslutet.

Ett beslut om lov eller förhandsbesked får laga kraft när tiden för överklagande löpt ut. Detta innebär att beslutet inte längre kan överklagas till högre instans och att beslutet kan verkställas.

Byggnadsnämndens hantering av överklagande

När ett överklagande har kommit in till kommunen måste byggnadsnämnden handlägga det på ett visst sätt innan det kan skickas vidare till länsstyrelsen. Som ett första steg ska nämnden ta ställning till om beslutet ska ändras. Om beslutet inte ska ändras ska byggnadsnämnden göra en rättidsprövning och om överklagandet kommit in i rätt tid ska det tillsammans med tillhörande handlingar skickas vidare till länsstyrelsen. Har överklagandet inte kommit in i rätt tid ska nämnden besluta att avvisa det.

Vad ska överklagandet innehålla?

Ett överklagande ska vara skriftligt. Av ett överklagande behöver det framgå vilket beslut som överklagas och vilken ändring den som överklagar vill åstadkomma. Det behöver alltså inte anges till exempel vilka paragrafer i lagen den klagande anser att beslutet strider mot. Det behöver även framgå vem den klagande är samt kontaktuppgifter. Skriftlighetskravet är teknikneutralt. Det innebär att överklagandet kan skickas in via exempelvis e-post. Ett överklagande behöver inte vara underskrivet av den klagande. Överinstansen kan i enskilda fall begära att klaganden bekräftar överklagandet genom en underskrift.

Överprövande instanser

Kommunens beslut att bevilja eller avslå en ansökan om lov eller att meddela ett positivt eller negativt förhandsbesked får överklagas till länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut får i sin tur överklagas till mark- och miljödomstolen (MMD) och därefter till Mark- och miljööverdomstolen (MÖD). MÖD:s avgörande får i vissa fall överklagas till Högsta domstolen (HD). För att MÖD och HD ska pröva målet krävs prövningstillstånd.

Kostnader för överklagande

Det kostar ingenting att överklaga ett ärende som beslutats enligt plan- och bygglagen. Det finns heller ingen möjlighet att den som överklagar kan komma att behöva stå för motpartens eventuella kostnader i domstol.