Mobilmeny.

Bollebygds kommun firar offentliga måltidens dag 15 oktober

Dagen till ära bjuder kommunens kök på en av våra populära rätter med extra stort fokus på svenska livsmedel

Måltidens dag instiftades av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober - i år den 15 oktober. Måltidsverksamheten i Bollebygds kommun består av sex tillagningskök som håller våra förskolor, skolor och särskilda boenden med god, närlagad och näringriktig mat. I köken arbetar 22 kockar och sex måltidsbiträden. Varje dag serverar de ungefär 2 000 lunchportioner.

Meny med fokus på svenska råvaror

På offentliga måltidens dag kommer köken att fokusera på en populär meny med svenska råvaror vid lunchen som serveras i hela vår verksamhet.

Menyn består av sås och potatis och en färsrätt där kockarna har fria händer att göra det de vill med färsen. Det kan bli köttbullar, färsbiffar, köttfärslimpa eller något annat. Grönsaksutbudet den här dagen kommer enbart vara svenskt. Vi har som mål att öka andelen svenska livsmedel i våra kök och vill därför fokusera på detta även den här dagen. Våra matgäster kommer även att bjudas på svenska äpplen i någon form. Det kan bli äppelkaka, äppelpaj, ugnsbakade äpplen eller färska äpplen.

Dagens meny kommer serveras i våra restauranger och mottagningskök runt om i kommunen.

Visste du detta?

  • Sverige, Finland och Estland är de enda länderna i världen som erbjuder en kostnadsfri måltid till alla barn och ungdomar i grundskolan, oberoende av föräldrarnas inkomst!
  • Enligt Sveriges nya livsmedelsstrategi ska 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030. I Bollebygds kommun ligger vi nu på ca 47%.
  • Våra tillagningskök är KRAV-certifierade enligt nivå 1.
  • Våra kockar lagar mat från grunden och har stort fokus på nöjda matgäster och både mat som är bra för klimatet och hälsan.
  • Vi har stort fokus på att ha hög andel svenska livsmedel. Hitintills i år har 71% av våra inköpta livsmedel Sverige som tillverkningsland. All oberedd kyckling har svenskt ursprung liksom det oberedda köttet. Våra mejeriprodukter är nästintill 100% svensk också.
  • Vi har siktet inne på att säsongsanpassa vår meny och leta efter svenska råvaror när det passar och det finns tillgång.
  • Det bakas mycket bröd i våra kök. Minst en gång i veckan bakas det i alla tillagningskök.
Smail Slatina och Phuong Johansson

Smail Slatina och Phuong Johansson, kockarna i Töllsjöskolans kök.

Flor Ragnarsson

Kocken Flor Ragnarsson lagar specialkost till våra allergiska matgäster.

Frida
Teleby och Karin Svensson

Frida Teleby och Karin Svensson, kockar i Bollebygdskolans kök provsmakar dagens mat.

Delar av gänget på Krokdal, från vänster: Lena
Skarin Hansson, Flor Ragnarsson, Frida Teleby, Peter Helgesson, Ulrik Nilsson
och Karin Svensson

Delar av gänget på Krokdal, från vänster: Lena Skarin Hansson, Flor Ragnarsson, Frida Teleby, Peter Helgesson, Ulrik Nilsson och Karin Svensson.