
Bildkälla: Livsmedelsverket
Släng inte mat i onödan
Varje år kastas stora mängder fullt ätbar mat i svenska hushåll. Genom små förändringar i vardagen kan du bidra till att minska matsvinnet – och göra en viktig insats för både klimatet och plånboken.
I samband med internationella matsvinnsdagen vill vi påminna om att matsvinn är ett växande problem i hela världen och en stor del uppstår i hemmen. I Sverige slänger hushållen i genomsnitt 15 kilo fullt ätbar mat per person och år i soporna. Utöver det hälls omkring 18 kilo mat och dryck rakt ner i vasken. Totalt handlar det om 33 kilo per person – mat som hade kunnat ätas upp.
Att minska matsvinnet är en av nycklarna i arbetet mot klimatförändringarna. FN:s Agenda 2030 har som mål att halvera det globala matsvinnet och minska förluster i hela livsmedelskedjan. För att påminna om frågans betydelse instiftades Internationella matsvinnsdagen, som uppmärksammas den 29 september varje år.
I året sätter vi fokus på att förbygga matsvinn genom att sänka temperaturen i kylen till fyra grader - en enkel åtgärd som gör att maten håller längre och risken minskar då också att den behöver slängas. Här kommer några exempel:
- Med fyra grader i kylen kan matlådan hålla upp till en vecka - ibland längre. Är du osäker är det bara att titta, lukta och smaka.
- Syrade produkter som youghurt, filmjölk, gräddfil och creme fraiche håller ofta längre än vad datummärkningen anger, särskilt om de förvaras i fyra grader. Är du osäker är det bara att titta, lukta och smaka.
- Bäst före-datum för ägg sätts utifrån förvaring i rumstemperatur. Om du istället förvarar dem i kylskåp och det dessutom är fyra grader i kylen, så kommer de hålla jättelänge efter bäst före-datum. Ägg kan ätas så länge de luktar och ser ut som de ska. Är du osäker är det bara att titta, lukta och smaka.
Andra enkla åtgärder som att planera sina inköp, förvara maten rätt och ta vara på rester kan göra stor skillnad. På så sätt kan du bidra till att nå målen – och samtidigt spara pengar. Läs mer i tipsen från Livsmedelsverket.
Tips för minskat matsvinn (Livsmedelsverkets webbplats) Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad: 2025-09-29 Publicerad av: webbredaktionen@bollebygd.se


