Mobilmeny.

EU-debatt fyllde dagen för Bäckängselever

Idag fylldes Fullmäktigesalen i Borås av heta debatter och imponerande retorik. Det var elever på Bäckängsgymnasiets Europaprofil som simulerade Europaparlament som en del i att Bäckäng är partnerskola till European Youth Parliament (EYP).

Bäckängsgymnasiets samhällsprogram har haft en Europaprofil sedan 2007 och idag var det dags för årets rollspel där eleverna gruppvis representerar kommittéer i Europaparlamentet och debatterar egenframtagna resolutioner.

Gedigna förberedelser under veckan mynnade ut i spännande debatter om allt från grön omställning och migrationspolitik till EU:s sammanhållning, samkönade äktenskap och rasism.

Ebba Bergvall och Moa Stensson i årskurs 3, klass SA18O

Ebba Bergvall och Moa Stensson i årskurs 3 menar att EYP är det som framförallt utmärker Europaprofilen och det som många ser fram emot. Men visst är det nervöst.

- Elever från alla årskurser deltar och vi har haft teambuilding för att få ihop grupperna och skapa bra samarbete. Det har varit väldigt positivt. Men givetvis är det mycket nervositet, framförallt för de elever som tillhörde den kommitté som var först ut att presentera sin resolution för dagen, säger Moa Stensson.

På grund av covid-19 valde skolan att dela upp sessionen så att hälften av eleverna deltog i Fullmäktigesalen under förmiddagen och andra hälften under eftermiddagen. De elever som inte var på plats följde debatterna via länk. Uppdelningen ledde till ett mindre format än vanligt, men det påverkade inte elevernas engagemang och deras retoriska förmåga var imponerande!

Intrycken av både Europaprofilen och skolsessionen i EYP är positiva.

- Jag har lärt mig jättemycket om EU-politik och hur EU fungerar , men också hur man talar inför en grupp och att argumentera, säger Ebba Bergvall.