Mobilmeny.

Hållbarhetsdag på Bollebygdsskolan

Hållbarhetsfestivalen pågår för fullt och igår onsdag var det dags för oss på Europa Direkt sjuhärad tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan Bollebygd/Härryda att ha en hållbarhetsdag i Bollebygdsskolans bibliotek på temat textil och jeans.

Syftet med dagen var att öka förståelsen kring vår miljöpåverkan och kopplingen till EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi på ett enkelt och konkret vis, därav temat kläder och jeans. Eleverna fick bland annat lära sig hur mycket vatten det går åt för att tillverka ett par jeans, hur mycket kläder var och en av oss konsumerar per år och hur de skulle kunna minska sina klimatavtryck när det kommer till klädkonsumtion, bland annat genom att lära sig vilka miljömärkningar de ska hålla utkik efter när de handlar kläder och jeans.

Några av aktiviteterna som de närmare 600 eleverna från lågstadiet till högstadiet fick möjlighet att delta i var bland annat tipspromenad på temat klimat och textil, och återbruks-workshop där eleverna fick chans att pyssla och återskapa saker av gamla jeans, vilket resulterade i allt från mobilväskor och bokmärken till corona-masker i jeanstyg.

Eleverna fick också se en film som handlade om tillverkningsprocessen från bomullsbuske till färdiga jeans samt testa sina kunskaper i en ''sant eller falskt-utmaning'' på temat.

Både Borås tidning och P4 Sjuhärad var på plats under dagen för att snacka med eleverna. Programmet i P4 Sjuhärad finns att lyssna på HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och inslagen från Bollebygdsskolan är vid följande tider:

1:35:00
1:41:25
1:48:30
2:05:50