Mobilmeny.

Lyssna till Ursula von der Leyens första tal till Europeiska unionen!

Den 16 september 9.00 är det dags för Ursula von der Leyens första tal till Europeiska Unionen. Efter talet kommer Europaparlamentets ledamöter att debattera det kommande årets viktigaste utmaningar.

Tillståndet i unionen (State of the Union, SOTEU) är årets tal från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Här kommer hon att ge sin vision för framtiden och ge en inblick i EU-samarbetet. Efter talet följer en debatt i Europaparlament. Här kan de folkvalda parlamentarikerna kommentera kommissionens arbete under det gånga året och lyfta medborgarnas krav och förväntningar. 

Årets tal och debatt hålls i en osäker tid. Coronapandemin påverkar fortfarande samhället och vi står inför förändringar med en ekonomi som, både i Europa och i resten av världen, har drabbats hårt av restriktioner. Årets tal och efterföljande debatt kommer bland annat att handla om hur vi ska bygga ett grönt, digitalt och hälsosamt Europa efter coronapandemin.

Lyssna på talet och debatten

16 september 09.00

Talet kommer att sändas live via flera olika kanaler, bland annat kan du se det på EU-kommissionens webbsida för liveströmning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Europaparlamentets webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du också se både tal och efterföljande debatt. Där kan du dessutom redan den 15/9 följa en två timmar lång liveströmning där ledande aktörer från Europaparlamentet diskuterar vad EU bör prioritera.

Årligt återkommande tal och debatt

Tillståndet i unionen är ett årligt återkommande evenemang som är viktigt för att göra EU mer insynsvänligt och demokratiskt. Det ger tillfälle att föra EU närmare allmänheten, och lyfta fram årets viktigaste insatser och utmaningar.