Mobilmeny.

Storbritannien lämnar EU, vad händer sedan?

Natten mellan den 31/1 och 1/2 lämnar Storbritannien EU. År 2020 är en övergångsperiod och det är inte mycket som förändras under denna period. Vad som händer den 1 januari 2021 är ännu oklart. Det beror på den politiska deklaration om framtida förbindelser och relationer som nu ska förhandlas fram.  

Efter brexit inleds den planerade övergångsperioden som väntas löpa ut den sista december 2020. Det innebär att ett avtal om framtida förbindelser mellan EU och Storbritannien måste vara helt färdigförhandlat innan årets slut om det ska kunna träda i kraft den första januari 2021.

Övergångsperioden kan förlängas en gång i ett eller två år, men beslutet att göra det måste fattas av den gemensamma kommittén innan den första juli i år.

Vad innebär avtalet om framtida förbindelser?

Den politiska deklarationen om den framtida relationen anger villkoren för samarbete på en rad frågor såsom försvar, miljö, utbildning och så vidare. En nyckelfråga är att lägga grunden och fastställa principerna för den framtida handeln inklusive frågor om eventuella tullar och regelverk.

Följ händelseförloppet

Läs mer om Storbritanniens utträde på Europaparlamentets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

[Fotocred: Designed by Starline / www.freepik.com Länk till annan webbplats.]