Mobilmeny.


Vem bestämmer vad? En föreläsning om flernivåsystemet och EU

Digital föreläsning den 29/9 klockan 16:00-16:30

I år fyller demokratin 100 år! Detta firas genom att låta en demokratistuga turnera genom Sverige hela 2021. Den 29 september till den 3 oktober står Länsstyrelsen i Västra Götaland värd för stugan och bjuder in till ett evenemang fullspäckat med kunskapshöjande aktiviteter, bland annat en föreläsning den 29 september klockan 16.00.

I Sverige har vi ett demokratiskt system som består av flera olika politiska nivåer – från din lokala kommun till EU-nivå. Men hur fungerar det egentligen och vem styr vad?

I denna föreläsning får du grundläggande kunskap om det svenska politiska systemet, hur det påverkar dig och hur du kan påverka genom systemet. Medverkar gör Linda Berg, universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och Markus Bonekamp, chef för EU-parlamentets kontor i Sverige, tillsammans med Kajsa Urge, projektledare för Europa Direkt Sjuhärad.

Efter seminariet finns både Markus Bonekamp, Linda Berg och Kajsa Urge kvar i Demokratistugan för samtal med dig som har vägen förbi.

För lärare och skolpersonal
Använd gärna Demokratistugan i din undervisning! Mellan den 29 september till den 3 oktober anordnas massor av spännande samtal och föreläsningar på teman som jämställdhet, ungas trygghetsfrågor, rättigheter för personer med funktionsnedsättning, rösträttens historia, medias roll i demokratin och många, många fler.

Du som lärare kan välja ut några särskilda pass att titta på med din klass, eller låt eleverna själva välja vad som intresserar dem mest. Följ gärna upp med gruppdiskussioner kring vad ni hört. Följer ni passen live finns dessutom ofta möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.

Läs mer om föreläsningen på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om Demokratistugan och resterande program på Länsstyrelsens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.