Mobilmeny.

26 juni 2020

34 unga feriearbetar på kommunen denna sommar

Varje år erbjuds kommunens unga att testa på att arbeta inom någon av våra verksamheter. I år är det 34 ungdomar som ägnar två sommarlovsveckor åt att få värdefull arbetslivserfarenhet.

Axel Andersson är handläggare på arbetsmarknadsenheten och den som hållit ihop arbetet med årets feriearbete.

Årets omgång av feriearbetet drog igång den 22 juni med 34 feriearbetare (då två valde att tacka nej till sin plats) och har hittills löpt på väldigt bra, tycker Axel, som har hört sig för bland handledare och feriearbetare om hur det går.

- Det är otroligt roligt att få träffa så många av Bollebygds ungdomar och samtidigt glädjas åt att vi fick till ferietjänsterna, i lite annorlunda tappning än vanligt. Med tanke på coronapandemin fick vi tänka om och tänka nytt när det gällde arbetsuppgifter för feriearbetarna, säger Axel Andersson.

Utmaningar på grund av corona

Kommunen eftersträvar efter att alla som sökt feriearbete ska få en plats, och under tidigare år har detta aldrig varit ett problem. Men inget är ju som vanligt i år. Tidigt kom beslutet att Bollegården inte skulle kunna ta emot några feriarbetare. Detta löste sig smidigt genom att fritids tog emot några extra, och när 36 ungdomar hade anmält intresse fanns det platser till alla.

Men med hårdare riktlinjer begränsades platserna ytterligare: varken fritids, lokalvård, förskola eller kök skulle kunna ta emot några ungdomar i år. Från 36 fanns plötsligt endast fem platser kvar. Det hade då hunnit bli maj.

Helt nya arbetsuppgifter i år

Med gemensam kraftsamling i kommunen skapades platser till alla unga, med arbetsuppgifter som var helt nya för i år. Bland annat finns det i år en kulturgrupp som ska spela musik och dansa, en fritidsgrupp som ska hålla i aktiviteter för fritidsbarnen och flera fixargrupper på de olika skolorna.

- Det känns väldigt bra att vi genom gemensam arbetsinsats fick fram nya arbetsuppgifter, jag tror att vissa av dessa nya platser skulle kunna fortsätta i framtida feriearbeten, säger Axel Andersson.

- Jag och mina kollegor har fått lägga mycket tid på samordning av årets feriearbete men har bara möts av positiv feedback! Så då är jag nöjd! säger Axel Andersson.