Mobilmeny.

Har du en tonåring hemma?

Jul och nyår är högtider som kan leda till risk för alkoholkonsumtion bland ungdomar.

Därför vill vi uppmana vårdnadshavare och andra viktiga vuxna att förebygga så att våra ungdomar inte råkar illa ut och sätta gränser när det gäller alkohol.

Prata med din tonåring…

En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol.

…på din tonårings villkor

Var beredd på att lyssna och diskutera med din tonåring snarare än att diktera villkoren. Då skapar du bra förutsättningar för ett givande samtal. Så sänk garden och kom ihåg att du är den viktigaste personen i din tonårings liv (trots att det inte alltid känns så).

Fyra enkla tips

Här har vi samlat fyra enkla tips på vad du som förälder kan göra för att du och din tonåring ska kunna nå varandra.

1. Visa intresse

Försök att prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligt, och odramatiskt, att prata om lite svårare grejer som alkohol, narkotika, sex m.m. Men undvik att berätta ingående om egna erfarenheter kring alkohol. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.

2. Berätta att du bryr dig

Berätta att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens förälder engagerar sig och bryr sig om.

3. Undvik förhörsmetoder

Fastän det kan vara svårt så är det bra om du kan undvika att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Annars är risken stor att tonåringen känner sig ansatt och anklagad och svaren bir då lätt undanglidande eller direkt osanna.

4. Få din tonåring att berätta. Allt och lite till

Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Om gårdagens fest och vad som gick rätt och vad sin eventuellt gick snett. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket!

*Ovanstående text är hämtad från www.tankom.nu Länk till annan webbplats. - en kampanj som bedrivs av Länsstyrelsen i samarbete med kommuner och ideella föreningar.

Mer information

Ytterligare information, fakta och tips till dig som är förälder, vårdnadshavare eller annan vuxen i tonåringars närhet finns på:

Besök www.iq.se/tonarsparloren/ Länk till annan webbplats. - där finner du fakta och tips om ungdomar och alkohol. Tonårsparlören är en handbok som syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och barn. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Besök www.hejdaalkoholskador.se Länk till annan webbplats. – där finner du råd och tips vad gäller langning av alkohol och vilka skador som kan uppstå. Hejdå alkoholskador är en kampanj som drivs av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, i samarbete med Länsstyrelsen.

Besök www.barndomutanbaksmalla.se/ Länk till annan webbplats. - där hittar du guiden ”Avgörande ögonblick” med tio konkreta råd hur du som vuxen kan agera och göra skillnad för ett barn. I Barndom utan baksmälla samverkar Systembolaget och IQ tillsammans med ett antal barnrättsorganisationer.