Mobilmeny.

23 november 2020

Skärpta råd förlängs i Västra Götaland - situationen allvarlig

Nu gäller de skärpta råden fram till och med den 13 december.

Publicerades första gången 19 november, uppdaterades 23 november

Folkhälsomyndigheten har under torsdagen den 19 november tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att förlänga de skärpta råden i Västra Götaland. Smittspridningen i Västra Götaland ökar i en oroväckande fart och situationen bedöms som allvarlig.

Se pressmeddelande om de förlängda skärpta råden från Västra Götalandsregionenlänk till annan webbplats

Skärpta råd i tre veckor

De skärpta råden gäller i hela Västra Götaland fram till och med 13 december.

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de skärpta råden. Det kan exempelvis innebära att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de skärpta råden. Det kan exempelvis vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Kommunen följer utvecklingen och anpassar sin verksamhet. Håll dig uppdaterad på följande sida: Så påverkas kommunens verksamheter av de skärpta råden

Länsstyrelsen beslutar om publikgräns på max 8 i Västra Götaland

Den 23 november har Länsstyrelsen beslutat att publiktaket på max 8 personer, som regeringen tog beslut om, ska gälla för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Västra Götaland från den 24 november 2020.

Det enda undantaget är begravningar som har ett tak på 20 deltagare.

Slutdatumet är satt i avvaktan på regeringens ytterligare begränsningar om max 8 personer, som kan komma att gälla från den 24 november.

Läs mer på Länsstyrelsens webblänk till annan webbplats