Mobilmeny.
En pappa står bakom en dotter. Våga fråga står det på ena sidan och på andra sidan finns Suicide Zeros logotyp.

Suicidpreventiva dagen 10 september

Att förebygga suicid är en viktig del av arbetet med psykisk hälsa. Bollebygds kommun arbetar för att öka kunskapen om både psykisk ohälsa och suicidprevention.

Den 10 september varje år uppmärksammas suicid genom Suicidpreventiva dagen. Suicidpreventiva dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO). I Sverige uppmärksammar många aktörer Suicidpreventiva dagen med olika aktiviteter som föreläsningar och ljusmanifestationer.

Bollebygds kommun uppmärksammar den suicidpreventiva dagen

  • Digital föreläsning med Shedo den 11 september kl 19:00. Att vara anhörig till en person med psykisk ohälsa. Genomgång av tecken, fakta och myter kopplat till psykisk ohälsa. Mer information och anmälan: rebecka.ljunggren@bollebygd.se
  • Biblioteket har frontat aktuell litteratur, välkomna att botanisera bland böckerna!
  • Informationsmaterial delas ut på kommunens familjecentral.

Vi vill även tipsa om de kostnadsfria digitala föreläsningar som Suicide Zero erbjuder:

Föreläsning 12 september - Våga fråga

På Våga fråga-föreläsningen pratar vi om hur vi som medmänniskor kan göra skillnad för att minska antalet självmord. Du får grundläggande kunskap om vad du kan göra om du misstänker att någon i din närhet har det tufft och har tankar på att ta sitt liv.
Våga fråga 12 sept. Anmälan Länk till annan webbplats.

Föreläsning 19 september - Livsviktiga snack

Barn som kan prata om sina tankar och känslor mår bättre. Suicide Zero bjuder här in till en Livsviktiga snack-föreläsning där du som förälder får ta del av kunskap och tips om hur du som förälder kan rusta ditt barn för livet och skapa närmare relationer längs vägen.
Livsviktiga snack 19 sept. Anmälan Länk till annan webbplats.

Suicidtalets utveckling över tid

I Sverige dör ungefär 1 500 människor av den orsaken varje år. Det innebär ett självmord var sjätte timme eller cirka fyra människoliv om dagen.

Suicidtalet i Sverige var som högst under 1970-talet och har sedan dess minskat. Under de senaste åren har minskningen emellertid mattats av. I samband med covid-19-pandemin var det många som befarade att suicidtalen skulle öka, men under pandemin registrerades färre antal suicid. Efter pandemin har dock suicidtalet ökat något och är nu på ungefär samma nivå som åren innan pandemin bröt ut. Under den senaste 20-årsperioden har suicidtalet (antal suicid per 100 000 invånare) i befolkningen minskat i de flesta åldersgrupper, utom bland unga.
Källa: Folkhälsomyndigheten 2024.

Att hjälpa någon som mår dåligt – fem konkreta tips

  • Vänta inte på ”rätt tillfälle”. Ta oron på allvar och agera nu. Alla tidpunkter är bra. Ring, skicka ett sms eller ses.
  • Lyssna på magkänslan. Agera utifrån vad du vet om personen och hur du själv hade velat bli bemött i samma situation.
  • Avsätt tid och lyssna. Var beredd på att det kan ta tid. Ha inte en färdig idé om vad personen behöver. Lyssna och försök förstå.
  • Förbered dig på dina känslor. Under samtalet kan du bli rädd eller känna dig tom, ledsen och arg. Det är naturligt. Du kan också behöva söka stöd och hjälp.
  • Ta hjälp. Ibland räcker det inte med ditt stöd. Då är det viktigt att du uppmuntrar och stöttar personen att söka professionell hjälp.
    Källa: Suicide Zero

Det finns hjälp och stöd

Om du själv mår dåligt och har tankar eller planer på att ta ditt liv så ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp. Prata med någon som du har förtroende för, kontakta en stödjour eller sök hjälp i vården. Det är vanligt med självmordstankar – och det finns hjälp att få.

Om du mår väldigt dåligt

Ring genast 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du mår väldigt dåligt eller har svårt att stå emot dina tankar på att ta ditt liv.