- Anslagstavla
- Dialog och synpunkter
- Diarium och arkiv
- Ekonomi och budget
- Europa Direkt Sjuhärad
- Folkhälsa
- Kommunens organisation
- Kommunfakta
- Nationella minoriteter
- Nyheter
- Pressmaterial och logotyp
- Protokoll och kallelser
- Stipendier och utmärkelser
- Styrdokument
- Säkerhet och kris
- Tillgänglighet
- Vision Bollebygds kommun 2035
- Visselblåsning
- Överklaga beslut
Tips för minskat matsvinn
I dag är det Internationella matsvinnsdagen som ska sätta fokus på all den ätlig mat som slängs. Livsmedelsverket uppmärksammar dagen genom att tipsa om hur vi kan planera bort matsvinnet.
Du kanske vill ta hand om ätbar mat bättre och undvika matsvinn. Men hur? Storhandla eller inte? Förvara ägg i kylskåpet? Frysa in pasta?
Tips för minskat matsvinn
Avgörande för matsvinn som uppstår hemma är planering, förvaring och tillagning av mat.
Här följer några tips och du hittar fler tips och utförligare information på Livsmedelsverket – Tips för minskat matsvinn Länk till annan webbplats.:
- Svinnventera skåp, kyl och frys innan du går och handlar.
- Titta, lukta och smaka innan du väljer att slänga något.
- Använd frysen för det som börjar bli gammalt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går bra att frysa.
- Förvara maten rätt så håller den längre. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den.
- Se till att ta lagom portioner och äta upp maten som blir över. Mycket av den mat som slängs är just rester. Sätt in matrester i kylen eller frys in.
/Livsmedelsverket
Senast uppdaterad: 2024-09-29 Publicerad av: webbredaktionen@bollebygd.se