Mobilmeny.

Val 2022

På söndag 11 september är det val till riksdagen, kommunfullmäktige och regionfullmäktige. På Bollebygds kommuns hemsida får du alltid säkerställd information.

Under val kan påverkanskampanjer bli vanligare. Med påverkanskampanj menas vilseledande information om till exempel hur man röstar. Här nedan får du den information som gäller för Bollebygds kommun.

Ta med dig röstkort och legitimation när du ska rösta

Senast den 24 augusti ska du ha fått ditt röstkort med posten. På röstkortet står det i vilken vallokal du ska rösta. Kontakta kommunens valsamordnare Suzanna Bengtsson, suzanna.bengtsson@bollebygd.se, 0734-64 70 10 om du inte har fått eller tappat bort ditt röstkort. Kommunen kan då e-posta (du får själv skriva ut) eller skriva ut nytt röstkort och skicka till dig.

Rösta i vallokal på valdagen 11 september

I Bollebygds kommun finns fem vallokaler:

 • Bollebygdskolan (matsalen, skolbiblioteket och aulan/arenan i nya delen av skolan), Bollebygd
 • Söråns förskola, Olsfors
 • Idrottshallen, Töllsjö.

Vallokalerna är öppna kl. 08.00-20.00. Läs på ditt röstkort var du ska rösta.

Förtidsröstning från och med 24 augusti

Under perioden 24 augusti-10 september kan du förtidsrösta i Stationshuset i Bollebygd (Stationsvägen 2, mittemot Handelsbanken). Förtidsröstningen är öppen varje dag, även helger och valdagen. Notera att vid två tillfällen är förtidsröstningen utlokaliserad, se nedan. Vid de tillfällena är det ingen förtidsröstning i Stationshuset.

Öppettider Stationshuset

 • Måndag-onsdag kl. 12-17
 • Torsdag kl. 12-19
 • Fredag kl. 10-17
 • Lördag-söndag kl. 10-14.

Öppettider på andra platser

 • 4 september kl. 10-14, Bollegården, Bollebygd
 • 11 september (valdagen) kl. 8-20, Bollebygdskolan, Bollebygd.

För att få förtidsrösta måste du ha med dig ditt röstkort och id-handling, till exempel körkort. Det går även att förtidsrösta i andra kommuner än i den där du bor.

Ambulerande röstmottagning

Ambulerande röstmottagare används för väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till vallokal eller förtidsröstningslokal. Dessa väljare kan begära att få rösta genom ambulerande röstmottagare, som åker ut till väljaren för att genomföra röstmottagningen. Ambulerande röstmottagare ersätter det som tidigare var ”kommunala bud”.

För att rösta med hjälp av ambulerande röstmottagare ska väljaren kontakta valsamordnare Suzanna Bengtsson, suzanna.bengtsson@bollebygd.se, 0734-64 70 10, så ordnas en passande dag och tid (under kontorstid) för att genomföra röstmottagningen hemma hos väljaren.

Den ambulerande röstmottagningen kommer pågå under samma period som förtidsröstningen, det vill säga från och med den 24 augusti till och med den 11 september (valdagen).

Budröstning

Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till vallokal eller förtidsröstningslokal kan också rösta med ett bud. Budet måste vara minst 18 år gammal och någon av följande personer kan vara bud:

 • din make, maka eller sambo
 • din, makens, makans eller sambons barn, barnbarn, föräldrar eller syskon
 • de som yrkesmässigt eller på liknande sätt ger väljaren vård
 • lantbrevbärare.

Du behöver särskilt material för att rösta med bud, det kan beställas hos Valmyndigheten eller hämtas i en lokal för förtidsröstning. I materialet finns information om hur budröstningen går till.

Mer information

Aktuell information om valet och kontaktuppgifter till valadministrationen i kommunen finns på www.bollebygd.se/val2022.

Valnämnden i Bollebygds kommun