Mobilmeny.
Närbild av en krokus

Bild: welcomia / Freepik

28 april 2020

Valborg i coronatider – tips till dig som är tonårsförälder

Valborg är en festlig högtid som vanligtvis innebär utomhusfester men också risk för hög alkoholkonsumtion bland ungdomar. Med anledning av coronapandemin vill vi uppmana dig som vuxen att ta ansvar och prata ihop dig med din ungdom och andra vuxna.

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna rådlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster bör större sociala sammanhang, till exempel fester, undvikas. Trots de allmänna råden är risken stor att ungdomar samlas vid vanliga festplatser runt om i Bollebygds kommun. Detta ökar risken för smittspridning och även risken för att ungdomar råkar illa ut när de rör sig i sammanhang där det finns alkohol och andra droger.

– Vi vill uppmana dig som förälder eller annan viktig vuxen att ta ansvar och prata ihop dig med din tonåring och andra vuxna. Som vuxen kan du förebygga att din tonåring inte råkar illa ut, säger Eva Lidslot, folkhälsostrateg i kommunen.

Tips till dig som är förälder eller annan viktig vuxen

  • Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din ungdom att själv ta ställning eller göra som ni har bestämt.
  • Hjälp till att säga nej. Förse din ungdom med bra argument till att säga nej.
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Ungdomar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Och ja, det kallas langning när du köper ut åt en person under 20 år.
  • Om din ungdom ändå går ut: Håll kontakten och hämta din ungdom när kvällen är slut. Var tillgänglig och bestäm en tid under kvällen då du och din ungdom hörs via ett videosamtal. Hämta din ungdom när kvällens festligheter är över.
  • Prata med andra föräldrar. Om du kommit överens med andra om att det inte är okej med alkohol leder det med stor sannolikhet till att era ungdomar dricker mindre. Kom även överens om rimliga tider samt hur och när ungdomarna ska hämtas.
  • Visa omtanke och kärlek. Din ungdom vill veta att du bryr dig och behöver förstå att du tycker om hen oavsett vad som händer. Om du är orolig, berätta varför du är det.
  • Kom ihåg att du är en förebild. Fundera över vilka budskap och värderingar du förmedlar till din ungdom.

Tänk på att Folkhälsomyndigheten uppmanar alla - även vuxna - att fortsätta undvika folksamlingar.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

iq.se/tonarsparlorenlänk till annan webbplats kan du få fler tips på hur du kan prata med din ungdom om alkohol och andra droger.

5 tips inför valborg

Polisen har i flera delar av landet varit ute och bett föräldrar ha extra koll på sina ungdomar just nu. Coronaviruset har gjort att många aktiviteter för unga är inställda och det är även färre vuxna ute på stan och har koll. I filmklippet ger IQs vd Karin Hagman fem tips till tonårsföräldrar inför Valborg.