70-plussare eller annan riskgrupp?

Personer 70 år och äldre uppmanas att begränsa sina nära kontakter med andra så långt som möjligt under en tid framöver. På denna sida har vi samlat information och tips till dig. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Vill du prata med någon över telefon? För dig som är över 65 år och mår psykiskt dåligt, känner oro eller behöver någon att prata med finns några volontärorganisationer som du kan ringa.

När du ringer till äldrelinjen MIND är samtalen anonyma. Volontärerna är utbildade och kan stödja dig eller vid behov hänvisa dig vidare till professionellt stöd.

Telefonnummer: 020-22 22 33
Telefontid: vardagar klockan 10.00-15.00

Här kommer några exempel på hur du kan göra det bästa av denna tid:

 • Försök att ha kvar dina rutiner. Det är viktigt för både den fysiska och psykiska hälsan. Dels för att hålla i gång kroppen, dels för att hålla sig mentalt skärpt.
 • SVT 1 sänder varje vardag klockan 09:40 Hemmagympa med Sofia. Där finns tips om träningsformer som går att utföra i hemmet. Programmet finns även på SVT Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Fortsätt att hålla kontakten med nära och kära över telefon eller via sociala medier.
 • Fokusera på metoder som får dig avslappnad, kanske meditation eller hantverk.
 • Passa på att göra något i hemmet som du inte hunnit med tidigare, exempelvis att städa ut garderoben.
 • Underhåll dig genom spel, böcker och filmer
 • Ta hjälp av vårt digitala bibliotek via bollebygd.elib.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller appen biblio som du kan ladda ner till din telefon för att låna e-böcker och e-ljudböcker. Du använder ditt lånekortsnummer/personnummer och din pinkod.
 • Läs på om råd och tips på 1177.selänk till annan webbplats
 • Håll dig uppdaterat kring läget kommunens
  corona-information och krisinformation.selänk till annan webbplats och på Folkhälsomyndighetens sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du 70 år eller äldre och saknar hjälp? Har du funderingar över hur du ska kunna handla mat eller utföra andra ärenden som innebär att du behöver vara bland människor? Eller är du yngre och vill hjälpa till? Kommunen kan sätta er i kontakt med varann!

 • Bollebygds kommun kan sätta dig i kontakt med en medmänniska som frivilligt kan hjälpa dig.

  Kontakta Eva Lidslot
  Telefontid: vardagar 9-15.
  Telefon: 0734-64 70 13
  Epost: eva.lidslot@bollebygd.se 
 • På Facebook finns det en ny grupp, Hjälp för Riskgrupp Corona. Härryda samt Bollebygd kommun med omnejdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Gruppen är till för både dig som behöver hjälp och dig som erbjuder din hjälp.
 • Stötta våra lokala företagare! Det finns restauranger här i kommunen som har hemkörning av mat. Ring dem eller se deras hemsidor.

 

Biblioteket erbjuder nu hemkörning till alla som tillhör riskgrupp, är hemma på grund av att de är sjuka, eller är oroliga inför att gå ut.

Ring eller skicka e-post till biblioteket och tala om vad du vill låna. När din beställning finns inne kör biblioteket hem den till dig.

Om du vill hämta din beställda bok i parken så går det också bra. Ring innan, eller när du är utanför så kommer vi ut med det du har beställt.

Telefonnummer: 0734-64 72 27
e-post: biblioteket@bollebygd.se