Mobilmeny.

70-plussare eller annan riskgrupp?

Den 22 oktober lyfte Folkhälsomyndigheten sina särskilda råd för dig som är 70+ eller tillhör någon annan riskgrupp. Nu gäller istället samma råd som för alla andra.

Läs Folkhälsonyndighetens pressmeddelande Viktigt att alla tar ansvar när allmänna råd ändras för personer som är 70 år och äldrelänk till annan webbplats

Senast uppdaterad 22 oktober

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor. Att upprätthålla sociala kontakter och minska ensamheten är betydelsefullt för att bibehålla hälsa och livskvalitet. Försök att hålla kontakt med släkt och vänner på flera olika sätt, via till exempel telefon- och videosamtal, eller genom att träffas utomhus.

 • Röda korsets stödtelefon under coronakrisenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Känner du stress och oro kring coronautbrottet som pågår?
  När du ringer Röda korserts stödtelefon får du prata med personer som har utbildning i psykologisk första hjälpen och förståelse för den nuvarande situationen.

  Syftet med stödtelefonen är inte att göra medicinska bedömningar, samtal av det slaget hänvisas vidare till exempelvis 1177.

  Telefonnummer: 0771-900 800
  Telefontid:
  vardagar 12.00-16.00
  Alla samtal är anonyma.
 • Äldrelinjen MINDlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en stödtelefon där samtalen är anonyma. Volontärerna är utbildade och kan stödja dig eller vid behov hänvisa dig vidare till professionellt stöd

  Telefonnummer: 020-22 22 33
  Telefontid:
  vardagar 8.00-19.00
  helger 10.00-16.00
 • Riksförbundet HjärtLunglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder webbsidan www.tillsammansihost.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med stöd och aktiviteter. Hemsidan är öppen för alla och erbjuder kostnadsfria samtal med hälsocoacher, rådgivning om mat och träning, korta och längre träningsprogram och aktivitetsbingo.

Här kommer några exempel på hur du kan göra det bästa av denna tid:

 • Försök att ha kvar dina rutiner. Det är viktigt för både den fysiska och psykiska hälsan. Dels för att hålla i gång kroppen, dels för att hålla sig mentalt skärpt.
 • SVTs program Hemmagympa med Sofia sändes fram till 1 maj. Där finns tips om träningsformer som går att utföra i hemmet och alla avsnitt finns på SVT Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Fortsätt att hålla kontakten med nära och kära över telefon eller via sociala medier.
 • Fokusera på att göra saker som får dig avslappnad, kanske trädgårdsarbete, hantverk eller meditation.
 • Passa på att göra något i hemmet som du inte hunnit med tidigare, exempelvis att städa ut garderoben.
 • Underhåll dig genom spel, böcker och filmer
 • Läs böcker digitalt, det finns e-böcker och e-ljudböcker. Kolla utbudet av litteratur på bollebygd.elib.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller appen biblio som du kan ladda ner till din telefon. Du använder ditt lånekortsnummer/personnummer och din pinkod för att logga in. Kontakta IT-bibliotekarie Elin om du behöver hjälp att komma igång 0734-64 72 31.
 • Läs på om råd och tips på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Håll dig uppdaterat kring läget kommunens
  corona-informationöppnas i nytt fönster och krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på Folkhälsomyndighetens sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Träningsstöd från Bollebygds rehabmottagning att ladda ner som pdf:
  Sittande träningsprogram
  Liggande träningsprogram

Biblioteket erbjuder nu hemkörning till alla som tillhör riskgrupp, är hemma på grund av att de är sjuka, eller är oroliga inför att gå ut.

Ring eller skicka e-post till biblioteket och tala om vad du vill låna. När din beställning finns inne kör biblioteket hem den till dig.

Om du vill hämta din beställda bok i parken så går det också bra. Ring innan, eller när du är utanför så kommer vi ut med det du har beställt.

Telefonnummer: 0734-64 72 27
e-post: biblioteket@bollebygd.se