Bollebygds kommun uppmärksammar ”En vecka fri från våld”
Under vecka 47, 18-24 november, uppmärksammar Bollebygds kommun det nationella initiativet "En vecka fri från våld".
Syftet med kampanjen är att uppmärksamma att våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem och att sprida kunskap om hur vi tillsammans kan förebygga våld.
"En vecka fri från våld" under vecka 47
Våld förekommer överallt i samhället, såväl i hemmet som på internet, i skolan, som på gator och torg. Bollebygds kommun vill belysa såväl våldets förekomst som dess konsekvenser under "En vecka fri från våld".
Vad är våld?
En definition är:
"Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill."
- Per Isdal, psykolog (Meningen med våld, 2001).
För att förebygga våld tidigt behöver vi förstå hur vi själva kan vara med och påverka. Vi behöver känna igen tecken på våld. Vi behöver också våga fråga och veta vilket stöd det finns att få – både för den som blir utsatt för våld och för att den som använder våld ska sluta.
En film om våld och förebyggande arbete
Filmen "En tillvaro fri från våld" togs från början fram av Borås Stad med stöd av länsstyrelsen. Den beskriver våld som samhälls- och folkhälsoproblem och pekar på några viktiga utgångspunkter för att arbeta förebyggande mot våld på bred front.
Den beskriver några enkla principer för att skapa förändring och för att arbeta mot en normalisering av våld i samhället. Den trycker på vikten av tidigt förebyggande arbete, liksom vikten av att vi alla bidrar i att agera mot våld i vardagen.
Du kan se filmen längst ner på den här sidan.
Några exempel på vad du kan göra för att förebygga våld
- Fråga hur människor runt dig mår om du misstänker att något är fel.
- Prata med våldsutövaren och förklara varför det hen gör är fel. Utsätt aldrig dig själv för fara.
- Avled uppmärksamheten genom att gå fram till den som blir utsatt och fråga vad klockan är eller låtsas känna den som blir utsatt. Då ger du möjlighet för den utsatta att ta hjälp av dig eller gå därifrån.
- Du kan avbryta kränkande jargong, som sexistiska, rasistiska eller homofoba skämt genom att byta samtalsämne. Ett alternativ kan vara att ställa följdfrågor. Detta kan vara hjälpsamma strategier i sociala sammanhang, som under släktmiddagen, på fikarasten eller i omklädningsrummet.
- Efter en våldshändelse kan du prata med personen som blev utsatt och bekräfta att du såg vad som hände. Du kan också erbjuda personen att ta upp händelsen med chef eller annan ansvarig, eller att följa med och anmäla händelsen till polisen.
Bollebygds kommuns arbete med våldsprevention
Det finns en upparbetad kommunövergripande organisation för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Bollebygds kommun. Det brottsförebyggande arbetet sker i samverkan med polis, näringsliv och räddningstjänst, samt andra aktörer utifrån behov.
Det övergripande målet för arbetet är att förebygga brottslighet och att skapa ett tryggt Bollebygd för alla kommunens invånare. Det läggs särskilt fokus på målgruppen barn och unga, då det är viktigt med tidiga insatser som fångar upp unga i riskzon. Genom att arbeta förebyggande kring allt våld i samverkan, kan vi motverka att våld uppstår. På så sätt minskar vi mänskligt lidande och stora samhällsekonomiska kostnader.
Vidare har socialförvaltningen startat upp en förebyggarverksamhet som arbetar med att kartlägga och förebygga såväl brottslighet som socialt och ekonomiskt utanförskap. Kommunen har sedan ett knappt år tillbaka startat en familjecentral, som är en viktig arena för tidigt förebyggande arbete.
Vad händer under vecka 47?
"En vecka fri från våld" kommer att belysas bland annat på biblioteket och på sociala medier.
Föreläsning
- Den 21 november kl 18:00 kan du ta del av en föreläsningen ”Ungas digitala liv”. Länk till föreläsningen.
Föreläsningen sker digitalt, är kostnadsfri och genomförs av Maana (tidigare Tjejjouren Väst).
Kontakta oss
Är du i behov av stöd och hjälp eller är du orolig för någon du känner? Ring Socialförvaltningens mottagningstelefon:
- mottag för vuxna på telefonnummer: 0734-64 75 31
- mottag för barn på telefonnummer: 0734-64 75 32
Maana
Maana är en stödorganisation som erbjuder stöd och hjälp via anonym chatt och app. Besök: www.maana.se Länk till annan webbplats.
Kvinno- och tjejjouren i Borås
Kvinno- och tjejjouren i Borås är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som bedriver en professionell verksamhet som aktivt tar avstånd från våld i nära relationer. Föreningen erbjuder skydd, stöd och preventiva insatser. Du når oss på 010-45 50 365.
Nationella Kvinnofridslinjen
Nationella kvinnofridslinjen har telefontid dygnet runt, 020-50 50 50.
Stödlinjen för män
020-80 80 80, stodlinjenforman.se Länk till annan webbplats.
Stödlinjen för transpersoner
020-55 00 00, stodlinjenfortranspersoner.se Länk till annan webbplats.
Stödlinje för dig som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck
020-57 70 70, rattattvalja.se Länk till annan webbplats.
Brottsofferjouren
116 006, brottsofferjouren.se Länk till annan webbplats.
Välj att sluta
020-555 666, valjattsluta.se Länk till annan webbplats.
BRIS
Utväg
Utväg erbjuder stöd i form av enskilda samtal och gruppverksamhet för personer som är eller har varit utsatta för våld, personer som utövar eller har utövat våld, och barn och unga som har upplevt våld, telefon 070-716 09 29.
Filmen En tillvaro fri från våld
Senast uppdaterad: 2024-11-18 Publicerad av: webbredaktionen@bollebygd.se