Mobilmeny.

Samtalsgrupper för anhöriga

Snart startar den första digitala samtalsgruppen för dig med en närstående med demenssjukdom.

När din närstående inte beter sig som hon eller han brukar, hur skall jag då bemöta detta? Mamma kanske plötsligt börjar fråga efter sin mamma eller pappa. Ska du då säga att mamma är död eller skapar det bara mer oro. Pappa har börjat kissa i blomkrukan och det hjälper inte att jag säger till honom att sluta med dom dumheterna, vad skall jag göra?

Frågorna och tankarna är många när man har en närstående med demenssjukdom. En samtalsgrupp kan hjälpa dig med dina funderingar.

Kostnadsfri samtalsgrupp för dig som anhörig

Samtalsgrupperna leds av kommunens anhörigkonsulent Cristina Mathiasson. Grupperna riktar sig främst till dig som är barn, barnbarn eller vän till en närstående med demenssjukdom men även du som partner är välkommen. När restriktionerna tillåter kommer även fysiska grupper anordnas.

Syftet med grupperna är att du ska få möjlighet att ventilera och kunna lyfta och samtala om dina känslor samtidigt som anhörigkonsulenten delar med sig av kunskap som kan hjälpa dig som anhörig. Grupperna kommer även att prata om din viktiga roll som anhörig och att det många gånger är en påfrestande roll. Det är viktigt att ta hand om sig själv som anhörig för att orka. Att få en närstående med demenssjukdom är en sorgeprocess som måste få ta sin tid. Den närstående som du hade förändras och är inte längre riktigt samma person.

Nästa grupp startat den 19 november

Den 19 november startar nästa samtalsgrupp, helt digital. Gruppen börjar kl. 14.00 och håller på som längst till 15.30. Datumen för träffarna är 19/11, 3/12 och 17/12.

Deltagandet är kostnadsfritt men du behöver tillgång till en dator eller telefon med kamera, mikrofon och internettuppkoppling samt en mejldress. Du behöver också ladda ner appen Microsoft Teams.

Anmäl dig till anhörigkonsulent Cristina Mathiasson, 0734-64 74 90, cristina.mathiasson@bollebygd.se.

Läs mer om anhörigkonsulenten och vilket stöd hon kan ge dig i din roll som anhörig.