Mobilmeny.

Program för anhörigstöd våren 2024

Här presenteras programmet för anhörigstöd hösten 2024. Anhörigkonsulenterna leder olika typer av gruppträffar. Här kan du se vårens program.

Allmän information kring gruppträffar

  • Begränsat antal platser i varje grupp. Max 6-8 deltagare i varje grupp.
  • Grupper startar enbart om det är minst 3 anmälda till gruppen.
  • Tystnadslöfte ges i gruppen.
  • Alla ska få möjlighet att prata i gruppen.
  • Det är möjligt att anmäla sig till flera grupper om man vill.
  • Alla grupper är kostnadsfria om inte annat anges.

Program gruppträffar

Genom att klicka dig fram mellan rubrikerna nedan kan du hitta information om de olika gruppträffarna. Har du önskemål om någon aktivitet eller önskar få programmet i tryckt form, hör av dig till någon av anhörigkonsulenterna:

Innehållsförteckning

Anhörigcafé/ informationsträff

Tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan öppnar vi upp vårt anhörigcafé. Kom och ta en fika med andra anhöriga. Vi ses på Kungsbackavägen 7 (samma lokal som Vägkorsets café). Anhörigkonsulenterna Cristina och Gerdur finns på plats.

  • Fredagen 6/2 kl. 18:00-19.30 Föräldrar till barn med NPF-diagnos är välkomna på anhörigcafé där det finns möjlighet att träffa andra i samma situation och dela erfarenheter.
  • Fredagen 1/3 kl. 09:00-10.30 Föräldrar till barn med NPF-diagnos är välkomna på anhörigcafé där det finns möjlighet att träffa andra i samma situation och dela erfarenheter.

Anmälan senast en timma innan till:
Gerdur: 0734-64 75 62 eller gerdur.sifstefansdottir@bollebygd.se

Stolsyoga under 10 veckor på Bollegården

Välkommen på stolsyoga och en stund för dig själv. Vi kommer röra kroppen på ett inkännande och mjukt sätt samt få igång andningen och öva på närvaro. Vid varje tillfälle går vi igenom olika andningsövningar, mjuka rörelser, yogapositioner och meditationer.

Stolsyoga passar alla då du får stöttning av stolen och kan anpassa alla rörelser efter din kropp och dagsform. Du får mjuka upp stela leder och muskler, fördjupa ditt andetag för att kunna syresätta hela din kropp och du får en stund av avslappning. Vi avslutar varje klass med en lättare meditation och avslappning.

  • Start 6/2 kl. 11.00 och vi håller på i 10 veckor.
    Pris: 100 kr/pers per tillfälle.

Din yogalärare som kommer guida dig genom dessa 10 tillfällen är Emmelie Eliasson. Emmelie har tidigare varit på Bollegården och hållit stolsyoga. Emmelie finns i vanliga fall i Stenkulla strax utanför Bollebygd med sin verksamhet i Timmerstugan där hon guidar i olika energiklasser, utbildningar, sessioner och event inom yoga, coaching och själsligt arbete. www.glimmasoulcommunity.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmäl dig till kursen genom att kontakta Anette eller Emmelie.
Emmelie: info@glimmasoulcommunity.se
Anette
: 0734-647461 eller anette.eriksson@bollebygd.se

Samtalsgrupp i nöd och lust

Samtalsgrupp för dig som stöttar eller vårdar din partner i hemmet. Genom filmer och samtalsmaterial närmar vi oss det som kan vara så svårt att prata om, ”det opratade”. Förändringen från att vara en partner till att leva med en partner med omsorgsbehov. Om sorg och saknad, frustation och kärlek. Hur ska det bli i framtiden? Hur ska jag orka? Filmerna och samtalsunderlaget är framtaget av Bräcke Diakoni i arvsfondsprojektet ”I nöd och lust”. Vi träffas vid fem tillfällen.

  • Tisdag 27/2 kl. 13.30-15.00 ”Rollbytet” – om förändringen från att vara partners till att leva med en partner med omsorgsbehov.
  • Tisdag 5/3 kl. 13.30-15.00 ”Flytten” – om att ta beslutet att en flytt till särskilt boende behövs.
  • Tisdag 12/3 kl. 13.30-15.00 ”Risken” - om våld, övergrepp och kränkningar. ”Oxytocin”- vad är det?
  • Tisdag 19/3 kl. 13.30-15.00 ”Opratat - Barnen och isoleringen”
  • Tisdag 26/3 kl. 13.30-15.00 ”Opratat - Rollen Och Döden”

Plats: Skattegårdsvägen 8. Anmälan senast 23 februari till:
Cristina: 0734-64 74 90 eller cristina.mathiasson@bollebygd.se

Familjejuridik- ett aktuellt ämne i livets alla skeden

Tillsammans med Gillis Edman Begravning & Familjejuridik AB anordnas en föreläsning kring framtidsfullmakt m.m.

Dagens familjerelationer är ofta brokiga. Vissa är gifta, andra sambor, somliga har gemensamma barn, andra särkullbarn. Många litar på att den goda viljan räcker för att komma överens. Men statistiken visar det motsatta – därför är det så viktigt att ”tänka efter före”.

Detta och mycket annat nyttigt föreläser jurist Malin Verga om. Hon har flerårig erfarenhet av familjerätt och är specialist på tjänster inom arvsrätt och bouppteckningar.

Malins föreläsningar skapar intressanta diskussioner och väcker frågor som man annars inte tänker på i sin vardag. Hur viktigt är det med äktenskapsförord? Vem eller vilka har rätt att ärva? Vad händer när det inte finns något testamente? Hur kan jag vara säker på att min sista vilja är juridiskt giltig? Vad innebär den nya lagen om framtidsfullmakt? På ett lättsamt och inspirerande sätt delar Malin med sig av sin kunskap och erfarenhet med målet att fler ska planera och "tänka efter före".

  • Onsdagen 21/2 kl 18.00-19.30. Vi ses i allrummet på Bollegården, Ballebovägen 6. Vi bjuder på kvällsfralla vid anmälan senast 1 timme innan föreläsningen. Du är välkommen även om du inte har anmält dig men då bjuds det på lättare fika.

Anmälan eller frågor till:
Cristina: 0734-64 74 90 eller cristina.mathiasson@bollebygd.se
Gerdur: 0734-64 75 62 eller gerdur.sifstefansdottir@bollebygd.se

Digital grupp för dig med en närstående med minnesproblem/demenssjukdom

Gruppen vänder sig till dig som är partner, barn, barnbarn eller vän till en person med minnesproblem/demenssjukdom. Vi kommer att träffas vid tre tillfällen digitalt och vi träffas över nätet, via Teams. Varje träff kommer att ha ett tema, till exempel demenssjukdomar-orsaker och symtom, när livet tar slut, bemötande och att vara anhörig.

Stor vikt läggs även på att ni ska få möjlighet att utbyta tankar och funderingar med varandra. Att delta i grupperna är kostnadsfritt men du behöver tillgång till en dator eller telefon med kamera, mikrofon och internetuppkoppling samt en mejladress. Använder du surfplatta eller mobiltelefon måste du även ladda ner appen Microsoft Teams. Känner du dig osäker hjälper vi dig att komma i gång genom att vi testar det ihop innan. Deltagare från alla kommuner i Sjuhärad är välkomna.

  • Onsdagen 6/3 kl. 18.00-19.30
  • Onsdagen 13/3 kl. 18.00-19.30
  • Onsdagen 20/3 kl. 18.00-19.30

Anmälan senast 4 mars till:
Cristina: 0734-64 74 90, cristina.mathiasson@bollebygd.se

Äldremässan

Äldremässan är en återkommande dag i Bollebygds kommun. Olika föreningar, företag och verksamheter som riktar sig till personer över 65 år kommer att finnas på plats och berätta om sina verksamheter. Det kommer att serveras fika. Mer information kommer när dagen närmar sig.

  • Tisdag 7 maj kl. 11.00-14.00
    Plats: allrummet Bollegården, Ballebovägen 6

Ingen anmälan behövs. Vid frågor, kontakta:
Cristina: 0734-64 74 90 eller cristina.mathiasson@bollebygd.se

Lugn av naturen - Vannakvarn, Olsfors

Tillsamman kommer vi att fokusera på att hitta lugnet med hjälp av enkla övningar i avslappning och sinnesnärvaro i den mest lugnande av omgivningar – naturen. Vi kommer att befinna oss vid vackra Vannakvarn i Olsfors där vi gemensamt kommer göra olika övningar för att hitta en avslappning. Vi håller på i 1,5-2 timmar och varje tillfälle avslutas med en fika. Du kan anmäla dig till alla tillfällen eller några enstaka tillfällen.

Lugn av naturen är ett studiematerial från Studiefrämjandet som är skrivet av Mats och Åsa Ottosson som också skrivit boken "Lugn av naturen".

  • Tisdag 14/5 kl. 13.00-15.00 ”Sinnesnärvaro”
  • Tisdag 21/5 kl. 13.00-15.00 ”Tystnad och ensamhet”
  • Tisdag 28/5 kl. 13.00-15.00 ”Syn och hörsel”
  • Tisdag 4/6 kl. 13.00-15.00 ”Känsel och lukt”
  • Tisdag 11/6 kl. 13.00-15.00 ”Andning och avspänning”

Anmälan görs till anhörigkonsulenterna senast 13 maj:
Cristina: 0734-64 74 90 eller cristina.mathiasson@bollebygd.se
Gerdur: 0734-64 75 62 eller gerdur.sifstefansdottir@bollebygd.se

Föreläsning om god man, förvaltare, förmyndare och färdtjänst

Fia Wikström, överförmyndare i Bollebygds kommun, informerar och svarar på frågor kring god man, förvaltare och förmyndare samt färdtjänst. Vi bjuder på kvällsfralla vid anmälan senast 1 timme innan föreläsningen. Du är välkommen även om du inte har anmält dig men då bjuds det på lättare fika.

  • Onsdagen 22 maj kl 18.00-19.30
    Plats: allrummet på Bollegården, Ballebovägen 6

Anmälan eller frågor till:
Cristina: 0734-64 74 90 eller cristina.mathiasson@bollebygd.se
Gerdur: 0734-64 75 62 eller gerdur.sifstefansdottir@bollebygd.se

Anhörigstöd i samarbete med andra kommuner

-Mindfulness
Digital möjlighet att träna mindfulness tillsammans med andra anhöriga. Varje tillfälle har en ledare som guidar i olika mindfulnessövningar och du behöver inte ha några förkunskaper. Vi träffas digitalt i samarbete med Nationella nätverket för kommunalt anhörigstöd och det spelar ingen roll på vilket sätt du är anhörig eller var i landet du bor. Delta en eller flera gånger utifrån hur det passar dig:

-Anhörigstöd på finska
Välkommen till Träffpunkt Simonsland i Borås för en fikastund med finsktalande anhöriga. Träffarna är öppna för alla anhöriga inom Sjuhäradskommunerna. Vi pratar finska och alla köper sitt eget fika:

Datum och tid: 23/2, 28/3, 26/4, 31/5 kl. 9.30-11.00

För mer information, kontakta anhörigkonsulent Sari Sarhamo, 033-35 82 39 eller sari.sarhamo@boras.se

-Stödgruppför barn och unga som förlorat ett syskon
Välkommen till stödgrupp för barn och ungdomar som har ett syskon som har dött och som vill träffa andra unga som är i liknande situation. Vid träffarna kommer det att varvas aktiviteter och övningar med prat och fika. Samtal kring vad som hänt, vad som blivit annorlunda, minnen av den som dött och alla olika känslor som finns i sorgen och vad som kan hjälpa.

  • 26/3 kl. 17-19
  • 27/4 kl 10-12
  • 28/5 kl 17-19
  • 13/8 heldag

Plats: Träffpunkt Simonsland, Borås (heldagen på Boviks lägergård).
För mer information samt intresseanmälan, kontakta anhörigkonsulent Gitte Ulvestig, barnsomanhoriga@boras.se