Låneregler illustration


Låneregler och avgifter

 

Ny låntagare

För att låna på biblioteket behöver du ett bibliotekskort. Detta får du på biblioteket. Du kan gå in på bibliotekets hemsida och registrera dig som
ny låntagarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fyll i formuläret och sedan kan du hämta ut kortet på biblioteket. Glöm inte att ta med legitimation. Bibliotekskortet får du gratis. Barn får bibliotekskort när de går i förskoleklass. Det är föräldrarna som bestämmer om barnet ska ha lånekort.

Tänk på att bibliotekskortet är en värdehandling och att du är ansvarig för det som lånas på det. Hör av dig till biblioteket om du tappar bort lånekortet så spärrar vid det.

Så här lång tid får du låna

Den vanligaste lånetiden är fyra veckor. Om ingen annan står i kö på det du lånat kan du förlänga lånetidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan också maila eller ringa till oss så hjälper vi dig.

Om du söker en särskild bok

Är en bok eller media utlånad kan du stå i kö för att få den när den kommer tillbaks. Det är gratis att reservera böcker. När det är din tur att få boken får du ett meddelande. Har du angivit din e-postadress eller ditt mobilnummer få du mail eller SMS. I annat fall får du ett brev hemskickat.

Om vi inte har boken du söker

Biblioteken i Sverige hjälper varandra så om vi inte har den boken du söker kan vi låna från ett annat bibliotek. Lämna också gärna in förslag på böcker som du vill att vi ska köpa in.

Låna en DVD-film

Lånetiden för DVD-filmer är i regel en vecka. För att låna filmer måste du ha fyllt 16 år.

Så här mycket kostar det om du inte lämnar tillbaks i tid

Biblioteket tar ut övertidsavgifter för böcker och andra media som lämnas in för sent. Detta gäller från och med det år man fyller 16 år. Det kostar inget om en barn- eller ungdomsbok lämnas in för sent.

Förseningsavgiften för 7-dagarslån är 5:- per dag

Förseningsavgiften för DVD är 20:- per påbörjad vecka.

Vad händer om du inte lämnar tillbaks det du lånar?

Vi skickar ut två påminnelser om du inte lämnar tillbaks dina lån i tid. Obetalda och ouppklarade skulder lämnas till inkasso och leder dessutom till avstängning.

Ersättning för skadade eller förkommen media

Schablonbelopp är enligt följande, men ersättningen kan variera från fall till fall.

Barnbok 150:-, vuxenbok 300:-, tidskrift 20:-, CD-skiva 200:-.

För dyrbart eller svårersättligt material får du betala återanskaffningskostnaden. Biblioteket förbehåller sig rätten att pröva summan i varje enskilt fall.

Övriga avgifter

Artikelbeställning är i regel gratis. I vissa fall kan beställning vara förknippad med kostnader för biblioteket. Då kostar det 80:- per artikel.

Kopiering: A4 kostar 2:- per sida. A3 kostar 3:- per sida.