Mobilmeny.
Låneregler illustration

Låneregler och avgifter

Ny låntagare

För att låna på biblioteket behöver du ett bibliotekskort. Detta kan du fixa på biblioteket. Du behöver ta med dig ett ID-kort. Bibliotekskortet är gratis.

Barn får möjlighet att få ett eget bibliotekskort när de går i förskoleklass.

Tänk på att bibliotekskortet är en värdehandling och att du är ansvarig för det som lånas på det. Hör av dig till biblioteket om du tappar bort lånekortet så spärrar vi det.

Den vanligaste lånetiden är fyra veckor. Du ser på kvittot när du ska lämna tillbaka boken. Du kan även logga in på webbkatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att se när en bok ska vara tillbaka.

Om ingen annan står i kö på det du lånat kan du låna om boken.

Är en titel utlånad kan du reservera den, du får då ett meddelande när den finns att hämta på biblioteket. Det är gratis att reservera böcker.

Biblioteken i Sverige samarbetar. Om vi inte har boken du söker kan vi ofta låna den från ett annat bibliotek. Du får ett meddelande när boken har kommit till oss.

Artikelbeställning är i regel gratis. I vissa fall kan beställning vara förknippad med kostnader för biblioteket. Då kostar det 80:- per artikel.

Förseningsavgifter

7-dagarslån har en förseningsavgift på 5:- per dag.

Ersättning för skadad eller borttappad bok/media

Schablonbelopp är enligt följande, men ersättningen kan variera från fall till fall.

  • barnbok 150:-
  • vuxenbok 300:-
  • tidskrift 20:-
  • CD-skiva 200:-

För dyrbart eller svårersättligt material får du betala återanskaffningskostnaden.

Vad händer om du inte lämnar tillbaka det du har lånat?

Vi skickar ut två påminnelser om du inte lämnar tillbaks dina lån i tid. Obetalda och ouppklarade skulder lämnas till inkasso och leder dessutom till avstängning.