Mobilmeny.
Böcker i förgrunden och en bokhylla bakom.

Läsa och låna

Du är välkommen till biblioteket för att sitta ner och läsa, låna en dator eller låna med dig böcker, tidskrifter och filmer hem.

I bibliotekets katalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du söka efter vad vi har och du kan även logga in Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att reservera, låna om, eller se vad du har hemma.

Du behöver ditt lånekortsnummer/personnummer och en pinkod för att logga in.

Välkommen till biblioteket!

Här kan du se vad du kan låna på biblioteket:

Vi har CD-och Mp3-böcker för barn och vuxna på svenska och engelska.

Du kan även låna e-ljudböcker på appen biblio, eller via bollebygd.elib.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du loggar in med ditt lånekortsnummer och din pinkod.

När du skall låna e-böcker och e-ljudböcker behöver du ditt lånekort från Bollebygds bibliotek samt en pinkod. Du får låna två böcker per vecka och lånetiden är 4 veckor. Du kan använda appen biblio, eller logga in på bollebygd.elib.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa vanliga frågor och svar om elib Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

På vår tidskriftsavdelning hittar du tidningar inom många olika områden. Dessa får du också låna, förutom det senaste numret. Vi har även fyra olika dagstidningar (Borås Tidning, Göteborgs-Posten, Dagens Nygeter och Svenska Dagbladet) som du får sitta hos oss och läsa. Dessa kan du också läsa i gamla entrén från klockan 9.00.

Vi har ett brett urval av filmer, både faktafilmer och vanliga spelfilmer. De flesta filmer har 4 veckors lånetid, det kostar inget.

Vi har musik-cd för barn och vuxna inom olika genrer. Här finns också notböcker, sångböcker och musikfilmer

På biblioteket finns olika sorters böcker och medier för barn med funktionsnedsättning. Här finns bland annat böcker på teckenspråk, taktila böcker och Daisy. Här finns också böcker till dig som är förälder till barn med funktionsnedsättning.

På föräldrahyllan kan du hitta det mesta som rör barn, allt ifrån hur man kan få de små att sova till hur man kommunicerar med sina tonåringar. Allt är samlat på en och samma plats.

För dig som tycker att storleken på texten i det vanliga bokutbudet är för litet har vi böcker med extra stor stil. Boken är i samma verson som originaltexten. Vi hjälper dig gärna om du har svårt att hitta böcker.

På biblioteket finns lättlästa böcker för alla åldrar. Böckerna är skrivna på ett så enkelt språk som möjligt med korta meningar och korta stycken. Textstorleken är också lite större än vanligt.

Du som behöver lyssna på talböcker, så kallade Daisy, kan ladda ner själv. Talböckerna kan du lyssna på med hjälp av en dator, surfplatta, mobiltelefon eller Daisy-spelare. Du kan ladda ner när som helst och var du än befinner dig direkt från Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att komma igång behöver du registrera dig som Daisy Direkt-låntagare på biblioteket. Är du under 18 år behöver du ha förälder eller vårdnadshavare med dig när du registrerar dig. Du kan ladda ner en avtalsblankett för barn/ungdom upp till 18 år.

Med appen Legimus kan du ladda ner och läsa talböcker. Appen är gratis och finns för Android och Iphone. För att använda den behöver du ett konto för att låna talböcker via Legimus.

Vi har också ett urval av Daisy-skivor att låna på biblioteket. Vi kan också bränna ner en fysisk Daisy-skiva till dig om du saknar någon titel.

På biblioteket har vi en avdelning med brädspel som du får låna hem. Det är fyra veckors lånetid.

Vi har även några utomhusspel som du kan låna över dagen och använda i biblioteksparken.