Läsa och låna

På biblioteken kan du låna och använda olika slags media.

Böcker och media för barn, unga och vuxna

Du som är vuxen kan till exempel låna romaner, deckare, memoarer och biografier. Vi har också en stor faktavdelning med bland annat  kurslitteratur. Det finns också böcker med extra stor stil, lättlästa böcker och ljudböcker. Vi har även böcker på andra språk för både barn och vuxna. Om du saknar böcker på ditt språk kan vi hjälpa till att låna från andra bibliotek.

På vår barn-och ungdomsavdelning finns böcker och annan media för alla åldrar. Vi hjälper gärna till med boktips!

Ljudböcker

Vi har CD-böcker och Mp3 för barn och vuxna på både svenska och engelska.

E-böcker och E-ljudböcker

När du skall låna e-böcker och e-ljudböcker behöver du ditt lånekort från Bollebygds bibliotek samt en pinkod. Du får låna två böcker per vecka och lånetiden är 28 dagar.

Låna e-böcker eller e-ljudböcker från Bollebygds bibliotek.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Få hjälp med att komma igång att låna e-böcker och e-ljudböcker.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tidskrifter

På vår tidskriftsavdelning hittar du tidningar inom många olika områden. Dessa får du också låna, förutom det senaste numret. Vi har även fyra olika dagstidningar (Borås Tidning, Göteborgs-Posten, Dagens Nygeter och Svenska Dagbladet) som du får sitta hos oss och läsa. Dessa kan du också läsa i gamla entrén från klockan 9.00.

DVD-filmer

Vi har ett brett urval av filmer, både faktafilmer och vanliga spelfilmer. De flesta filmer har 1 veckas lånetid, det kostar inget.

Musik

Vi har musik-cd för barn och vuxna inom olika genrer. Här finns också notböcker, sångböcker och musikfilmer

Äppelhyllan

På biblioteket finns olika sorters böcker och medier för barn med funktionsnedsättning. Här finns bland annat böcker på teckenspråk, taktila böcker och Daisy. Här finns också böcker till dig som är förälder till barn med funktionsnedsättning.

Föräldrahyllan

På föräldrahyllan kan du hitta det mesta som rör barn, allt ifrån hur man kan få de små att sova till hur man kommunicerar med sina tonåringar. Allt är samlat på en och samma plats.

Läsa på olika sätt

Numera finns det många sätt att läsa en bok på. På biblioteket finns böcker och media för dig som har svårigheter att läsa vanliga böcker. Här nedan följer en rad alternativ som biblioteket erbjuder.

Böcker med stor stil

För dig som tycker att storleken på texten i det vanliga bokutbudet är för litet har vi böcker med extra stor stil. Boken är i samma verson som originaltexten. Vi hjälper dig gärna om du har svårt att hitta böcker.

Böcker med lätt text

På biblioteket finns lättlästa böcker för alla åldrar. Böckerna är skrivna på ett så enkelt språk som möjligt med korta meningar och korta stycken. Textstorleken är också lite större än vanligt.

Talböcker: Daisy och Legimus

Du som behöver lyssna på talböcker, så kallade Daisy, kan ladda ner själv. Talböckerna kan du lyssna på med hjälp av en dator, surfplatta, mobiltelefon eller Daisy-spelare. Du kan ladda ner när som helst och var du än befinner dig direkt från Legimuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För att komma igång behöver du registrera dig som Daisy Direkt-låntagare på biblioteket. Är du under 18 år behöver du ha förälder eller vårdnadshavare med dig när du registrerar dig. Du kan ladda ner en avtalsblankett för barn/ungdom upp till 18 år.

Med appen Legimus kan du ladda ner och läsa talböcker. Appen är gratis och finns för Android och Iphone. För att använda den behöver du ett konto för att låna talböcker via Legimus.

Vi har också ett urval av Daisy-skivor att låna på biblioteket. Vi kan också bränna ner en fysisk Daisy-skiva till dig om du saknar någon titel.