Mobilmeny.

Hållbarhetsfestivalen 2020

Under Hållbarhetsfestivalen 19-22 oktober är det mycket på gång i Bollebygd! Välkommen att delta, alla aktiviteter är kostnadsfria.

Hållbarhetsfestivalen Västra Götalandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster pågår under en vecka och bygger på att aktörer bjuds in att ordna arrangemang om viktiga framtidsfrågor som har med ett hållbart samhälle att göra.

Programmet i Bollebygd består av många aktiviteter, allt från föreläsningar och webbinarium till workshops, författarbesök och klädbytardag. Programmet hittar du nedan genom att klicka på de gula flikarna.

Undrar du något är du välkommen att kontakta:
Lilie Drugge, Studieförbundet Vuxenskolan: lilie.drugge@sv.se, 033 28 55 31
Linda Sjöö, Europa Direkt Sjuhärad, Bollebygds kommun: linda.sjoo@bollebygd.se, 0734 64 70 29


Digital tipsrunda

Pågår 19/10-25/10, 3 kilometer i Bollebygd
Dela gärna aktiviteten på Facebook!

Njut av naturen och lär dig något nytt på vägen. Häng med på en rolig och utmanande gps-tipsrunda i Bollebygds centrum.

Du går tipsrundan genom att följa en karta, och svara på frågor i din telefon. Rundan startar vid torget i Bollebygd. Tipsrundan har frågor om hållbarhet som passar hela familjen och totalt är det 8 stycken frågor och 1 klurig utslagsfråga.

En lycklig vinnare får ett presentkort värt 1000 kronor att handla för i en av Bollebygds butiker. Du kan gå tipsrundan fram till söndagen den 25 oktober klockan 23.00.

Följ instruktionerna och scanna QR-koden nedan för att delta.

 1. Ladda ner appen "Tipsrundan - GPS Quiz" från App Store eller Google Play i din mobiltelefon.
 2. Öppna appen och och tryck på knappen "Skanna QR-kod".
 3. Skanna QR-koden som finns här nedan.
 4. Skriv in ett användarnamn. VIKTIGT! Vill du vara med och tävla? Ange även den e-postadress i fältet så att vi kan nå dig om du vinner!
 5. Tryck sedan på knappen "Delta i quiz".
 6. Följ kartan och gå till frågorna i turordning. När du är i närheten av en fråga, tryck på frågan (kartnålen) på kartan i appen och svara.

Inlämning inför klädbytardag

19/10-22/10, Bollebygds bibliotek under ordinarie öppettider

Inlämning: Lämna in hela och rena vuxenkläder, väskor och skor på biblioteket mellan den 19/10 och den 22/10. I utbyte får du en klädbiljett per plagg. Du kan lämna in dina kläder under bibliotekets ordinarie öppettider.

Klädbyte: Under klädbytardagarna kan du byta in dina biljetter mot andra plagg och accessoarer. Inlämnade kläder kan inte köpas och eventuellt kvarvarande kläder skänks till välgörenhet eller används till återbruk. Klädbyte sker:
23/10 klockan 12.00-17.00
24/10 klockan 10.00-13.00

Aktiviteten arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med Europa Direkt Sjuhärad och Bollebygds kommun.

 

Elever väljer klimatsmart skolmat

Bollebygd kommuns förskolor och skolor

Matgäster i Bollebygds förskolor och skolor har genom matråd varit delaktiga i att välja ut en klimatsmart meny för just deras kök under veckan. Klimatsmart mat är mat som är god, hamnar i magen och belastar miljön så lite som möjligt.

Livsmedelskedjans klimatutsläpp beräknas stå för cirka en fjärdedel av de totala klimatgasutsläppen i Sverige. Genom att välja mat som har mindre klimatpåverkan så kan vi tillsammans göra skillnad.

 • Generellt har vegetabilier en lägre klimatpåverkan än animalier.
 • Fisk och kyckling är bra mycket bättre klimatval än fläsk- och nötkött.
 • Baljväxter, såsom bönor och linser, är riktigt klimatsmarta och näringsrika, men vi behöver servera dem på rätt sätt så det hamnar där de ska; i magen.
 • Ris ger mer klimatavtryck eftersom det frigörs växthusgaser vid odlingen och därför är andra gryn, potatis och pasta att föredra.

Bakom initiativet står måltidsverksamheten i Bollebygds kommun

Föreläsning: To bee or not to bee

 

INSTÄLLT

Tyvärr har föreläsaren blivit sjuk och evenemanget är inställt.

Webbinarium: Hållbar mat! Vad ska jag välja, hur ska jag tänka?

Online, följ webbinariet direkt i din webbläsare, 19.00-19.45
Anmäl dig här: www.bollebygd.se/webbinarium

Maten vi äter påverkar planeten vi bor på. Här får du inspiration och tips kring hur du handlar och äter mat som är bra både för klimatet och för den biologiska mångfalden!

EU arbetar för att skydda miljön och garantera hälsosam mat för alla, från jord till bord. Eva Fröman från EkoMatCentrum berättar om vad ”hållbara matvanor” egentligen är och hur matproduktionen påverkar miljön och
klimatet. Hon leder dig rätt i djungeln av miljömärkningar och reder ut frågetecken kring olika typer av livsmedelsproduktion.

Webbbinariet är kostnadsfritt, men anmäl dig via länken ovan. Arrangör är Europa Direkt Sjuhärad, Bollebygds kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.


Skolaktivitet: Hur hållbara är dina jeans?

Temadag för elever på Bollebygdskolan

Vi kikar närmare på processen från bomullsbuske till färdiga jeans och vad den vägen innebär för miljön. Vi pratar om miljömärkning, hur man kan göra för att jeansen ska hålla längre och hur hållbarhetsfrågor diskuteras inom EU. Eleverna får också prova på återbruk och tillverka något nytt av gamla jeans.

Aktiviteten är öppen för elever på Bollebygdskolan och arrangeras av Europa Direkt Sjuhärad, Bollebygds kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

 

Utlämningstillfälle: REKO-ring i Bollebygd

Parkeringen mitt emot Vägkorset, Stationsvägen 1, 18.00-18.30
Glöm inte att beställa dina varor på REKO-rings Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i god tid.

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Enkelt och genialt!

REKO är lokal mat blandat med förtroende, glädje och engagemang. I REKO-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar vår mat och de som sen tillagar och äter den. Frågor om hur djuren har fötts upp blandas med tips och recept på säsongens råvaror. Ta chansen att köpa lokalproducerade matvaror av någon i din närhet!

Fördelar för dig som konsument

 • Du hittar lokal mat med känt ursprung
 • Du handlar och äter efter säsong
 • Du får tillfälle att själv träffa den som producerat din mat
 • Du kan handla varor som du inte hittar någon annanstans
 • Du stöder den lokala ekonomin
 • Du bidrar till att minska långa transporter och onödiga förpackningar
 • Matsvinnet blir mindre eftersom alla varor är förbeställda
 • Allt som produceras utnyttjas: en krokig morot är lika bra mat som en rak

Vill du veta mer?

Läs mer om hur REKO-ring i Bollebygd fungerar genom att gå med i REKO-rings Facebookgrupp.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Det är också där som du beställer dina varor inför utlämningstillfället.

Aktiviteten annordnas av REKO-ring Bollebygd.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sagostund och återbrukspyssel

Bollebygds bibliotek, 15.30-16.30

Barn från 3 år i vuxet sällskap är välkomna till biblioteket för en mysig sagostund och pyssel av återbruksmaterial. Antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller. Anmäl dig till Bollebygds bibliotek.

Aktiviteten arrangeras av Bollebygds bibliotek.


Författarbesök: Mörkermanifestet, om artificiellt ljus och hotet mot en ursprunglig rytm

Bollebygds bibliotek, 18.30
Anmäl dig till: lilie.drugge@sv.se

Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, med en uråldrig och taktfast rytm – ända tills glödlampan uppfanns. I dag dominerar gatlyktor och fasadbelysningar natten och på bebyggda platser blir det sällan helt mörkt. Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse.

Ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra verkligt stora miljöproblem, om än obekant för de flesta. Flyttfåglarnas navigering störs, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering uteblir. Mörkermanifestet är en bok om vårt behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång – såväl för den biologiska mångfaldens skull som för människans väl och ve.

Johan Eklöf är disputerad biolog och en av Sveriges främ­sta experter på fladdermöss. Han bor i Västergötland och arbetar som naturvårdare och copywriter. Han har tidigare skrivit sex böcker på andra förlag.

Aktiviteten arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med Bollebygds kommun.

Klädbytardag

Bollebygds bibliotek, 12.00-17.00

Inlämning: Lämna in hela och rena vuxenkläder, väskor och skor på biblioteket mellan den 19/10 och den 22/10. I utbyte får du en klädbiljett per plagg. Du kan lämna in dina kläder under bibliotekets ordinarie öppettider.

Klädbyte: Under klädbytardagarna kan du byta in dina biljetter mot andra plagg och accessoarer. Inlämnade kläder kan inte köpas och eventuellt kvarvarande kläder skänks till välgörenhet eller används till återbruk. Klädbyte sker:
23/10 klockan 12.00-17.00
24/10 klockan 10.00-13.00

Aktiviteten arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med Europa Direkt Sjuhärad och Bollebygds kommun.

Burkinsamling: Träffa Scouterna på torget

Torget, Bollebygd, 10.00-12.00

Scouterna tar emot tomburkar och plastflaskor, även utländska. Öka återvinningen och stötta en hållbar förening!

Aktiviteten arrangeras av Bollebygds scoutkår


Föreläsningar och Workshop: Hållbarhet i Stationshuset

Stationshuset, Bollebygd, 11.00-14.00

11.00-14.00 Workshop: Bygg ditt eget hotell!
Med hjälp av återbruksmaterial bygger vi egna insektshotell. Alla är välkomna och allt du behöver finns på plats.

11.00 Föreläsning: Hållbar landsbygd!
Inspirationsföreläsning om "Hemester", Reko-ringar och tillitsekonomi. Mia Magnusson, projektledare för Hållbar Landsbygd Sjuhärad håller i trådarna.

12.00 Föreläsning: Klimatförändringarna har redan börjat, det här kan vi göra!
Peter Krahl Rydberg, energi- och klimatstrateg i Borås stad, ger dig tips på vad du kan göra i det lilla för att förändra i det stora.

13.00 Föreläsning: Trädgårdsmästaren tipsar!
Så får du biologisk mångfald i din trädgård, trädgårdsmästare Karin Hvit både berättar, inspirerar och tipsar. Dela gärna föreläsningen på Facebook.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

14.00 Laxarna leker i Bollebygd igen!
Peter Nolbrant från Lygners vattenråd berättar om laxens resa från Atlanten till Sörån. Och lite mer om det livsviktiga vattnet och vad ett vattenråd är.

Ingen anmälan krävs, men dela gärna evenemangen på Facebook. Varmt välkommen!


Klädbytardag

Bollebygds bibliotek, 10.00-13.00

Inlämning: Lämna in hela och rena vuxenkläder, väskor och skor på biblioteket mellan den 19/10 och den 22/10. I utbyte får du en klädbiljett per plagg. Du kan lämna in dina kläder under bibliotekets ordinarie öppettider.

Klädbyte: Under klädbytardagarna kan du byta in dina biljetter mot andra plagg och accessoarer. Inlämnade kläder kan inte köpas och eventuellt kvarvarande kläder skänks till välgörenhet eller används till återbruk. Klädbyte sker:
23/10 klockan 12.00-17.00
24/10 klockan 10.00-13.00

Aktiviteten arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med Europa Direkt Sjuhärad och Bollebygds kommun.


Träffa din lokala politiker

Gästgivartorget, Bollebygds centrum

Flera partier och politiker kommer att finnas på torget i Bollebygd för att möta dig som kommuninvånare. Passa på att ställa din fråga!

Aktiviteten arrangeras av respektive politiskt parti i Bollebygd.


Arrangörer Hållbarhetsfestivalen i Bollebygd 2020: