Mobilmeny.

Hållbarhetsfestival 2021

Under Hållbarhetsfestivalen 18-24 oktober är det mycket på gång i Bollebygd! Välkommen att delta, alla aktiviteter är kostnadsfria men vissa kräver föranmälan.

Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. pågår under en vecka och bygger på att aktörer bjuds in att ordna arrangemang om viktiga framtidsfrågor som har med ett hållbart samhälle att göra.

Programmet i Bollebygd består av många aktiviteter, allt från föreläsningar och webbinarium till workshops och klädbytardag. Programmet hittar du nedan genom att klicka på de gula flikarna.

Undrar du något är du välkommen att kontakta:
Lilie Drugge, Studieförbundet Vuxenskolan: lilie.drugge@sv.se, 033 28 55 31
Kajsa Urge, Europa Direkt Sjuhärad, Bollebygds kommun: kajsa.urge@bollebygd.se, 0734 64 70 29

Ladda ner programmet , 2.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner affisch för Bollebygd , 1.6 MB, öppnas i nytt fönster.


Påverka din kommun, Sverige och EU

Hur tycker du att kommunen ska arbeta med hållbarhetsfrågor? Nu har du chansen att lämna dina bästa förslag och läsa andras!

Under hållbarhetsfestivalen kommer det finnas möjlighet att lämna in förslag på hur kommunen, Sverige och EU ska arbeta med hållbarhetsfrågor. Har du sett något du tycker behöver förändras? Eller har du ett förslag som du inte tycker lyfts tillräckligt? Genom våra förslagslådor och insamling i samband med samtliga event under hållbarhetsfestivalen kan du vara med och påverka.

Möt oss på torget! Lördagen den 23 oktober kommer Europa Direkt också finnas på torget i Bollebygd mellan 10.00-12.00.

Insamlingsarbetet genomförs av Europa Direkt Sjuhärad med stöd av Miljöbron.

 

Inlämning inför klädbytardag

18-23 oktober, Kungsbackavägen 7

Inlämning: Lämna in hela och rena vuxenkläder, väskor och skor mellan den 18/10 och den 21/10. I utbyte får du en klädbiljett per plagg. Du kan lämna in dina kläder i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Kungsbackavägen 7, Bollebygd.

Klädbyte: Under klädbytardagarna kan du byta in dina biljetter mot andra plagg och accessoarer. Inlämnade kläder kan inte köpas och eventuellt kvarvarande kläder skänks till välgörenhet eller används till återbruk. Klädbyte sker på Kungsbackavägen 7 följande tider:
22/10 klockan 10.00-18.00
23/10 klockan 10.00-14.00

Aktiviteten arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med Europa Direkt Sjuhärad och Bollebygds kommun.


Elever väljer klimatsmart skolmat

Bollebygd kommuns förskolor och skolor och Offentliga måltidens dag den 21 oktober

Matgäster i Bollebygds förskolor och skolor serveras klimatsmart mat under veckan. Klimatsmart mat är mat som är god, hamnar i magen och belastar miljön så lite som möjligt.

Livsmedelskedjans klimatutsläpp beräknas stå för cirka en fjärdedel av de totala klimatgasutsläppen i Sverige. Genom att välja mat som har mindre klimatpåverkan så kan vi tillsammans göra skillnad.

  • Generellt har vegetabilier en lägre klimatpåverkan än animalier.
  • Fisk och kyckling är bra mycket bättre klimatval än fläsk- och nötkött.
  • Baljväxter, såsom bönor och linser, är riktigt klimatsmarta och näringsrika, men vi behöver servera dem på rätt sätt så det hamnar där de ska; i magen.
  • Ris ger mer klimatavtryck eftersom det frigörs växthusgaser vid odlingen och därför är andra gryn, potatis och pasta att föredra.

Den 21 oktober firas dessutom Offentliga måltidens dag då matgästerna i skolan kommer få vara med och önska maträtt med fokus på klimatsmart mat och kanske blir det även något extra i matsalen denna dag.

Bakom initiativet står måltidsverksamheten i Bollebygds kommun

Digital lunchcook-along med Portionen under tian

Hanna Olvenmark, grundare till instagramkontot Portionen under tian, leder digital cook-along.

När det börjar kurra i magen vid lunchtid på måndagen arrangeras en digital Cook-along med Portionen under tian. Hanna har skrivit flera böcker om bra och billig matlagning.

Om Portionen under tian:

Portionen Under Tian är en plattform med fokus på mat som är klimatsmart, bra för kroppen och plånboken. Vår förhoppning är att du ska komma hit och känna dig riktigt peppad på att laga god, billig och bra mat och kanske våga prova ett och annat nytt!

På Portionen under tian hittar du:

  • Klimatberäknade recept för max 10 kr/portion
  • Vegansk och vegetarisk inspiration för att verka för att göra vego till norm
  • 300-kronorsveckor. Varje månad släpps en ny vecka med inköpslista och recept, anpassade för säsongen.
  • Tips för att #staycheap
  • Inspiration för att vara mer utomhus och att laga mat utomhus


Veckan innan matlagningstillfället skickar vi ut en listan på matvaror att handla hem. Arrangör: Europa Direkt Sjuhärad och Studieförbundet Vuxenskolan.

Anmälan krävs, begränsat antal platser. Anmälan görs HÄR. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Föreläsning: To bee or not to bee

Föreläsning om bin och biodling

Föredraget handlar om biodling och binas fantastiska värld. Daniel blandar humor och fakta med berättelser från bivärlden och pratar även om hur vi människor påverkas av dessa varelser. Det bjuds på många bilder!

Daniel, en äkta paug, bördig från Östra Göinge i Skåne, är en förhållandevis ung biodlare, certifierad biodlare sedan 2008, då endast 17 år gammal! Daniels honung erhöll högsta pris i skånska honungsmästerskapen 2011. Inom kort kommer även hans bok om biodling ges ut.

Daniel har hållit föredrag om bi och biodling sedan 2010. Han är då sannerligen ingen drönare. Man kan nog med rätta säga att Daniel "är flitig som ett bi".

Plats: Kungsbackavägen 7, Bollebygd.

Mer information HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Konsten att hugga träd och ha skogen kvar

Bollebygds bibliotek, 18 oktober klockan 18-20

Lokal strömmad visning av invigningsföreläsningen för årets Hållbarhetsfestival i Västra Götaland med Mikael Karlsson om ett skogsbruk utan kalhyggen. Där vi kan hugga träd med god lönsamhet men samtidigt låta skogen finnas kvar som ekosystem, kolsänka, naturupplevelse och biologisk mångfald.

Läs mer på hallbarhetsfestivalen.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Firande av Europa Direkt Sjuhärad

Europa Direkt Sjuhärad firar ny verksamhetsperiod med mingel och invigningsceremoni kl 16.00

Invigningstal och ceremoni sänds live på Facebook. Kristian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, är på besök och träffar politiker och allmänhet. Ceremonin hålls på Krafthuset 16.00 och du är varmt välkommen att delta på plats eller via länk. Vi öppnar för mingel 15.30.

Psst! Vi bjuder på snacks och dricka till alla som är på plats!

Till anmälan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hållbarhet och korruption - hur hänger det ihop?

Eftermiddagsföreläsning med Niklas Harring, forskare och lärare vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs Universitet.

Niklas Harring är forskare och lärare vid Göteborgs Universitet och har som huvudområden bland annat sociala dilemman, miljöpolitik och miljöopinion, politisk och social tillit, värderingar och korruption.

Medverkar gör även Kristian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Du är välkommen till Krafthuset klockan 14.00. Det går också att följa föreläsningen digitalt på länk. Anmälan görs HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Psst..! Stanna gärna kvar efter föreläsningen och var med på Ceremonin för firandet av Europa Direkt Sjuhärad efter föreläsningen. Vi bjuder på alkoholfritt bubbel och tilltugg!

Skolaktivitet: Hållbarhet i verkligheten

Vi pratar hållbarhet i skolbiblioteket på Bollebygdskolan

Vi kikar närmare på processen från bomullsbuske till färdiga jeans och vad den vägen innebär för miljön. Vi pratar om miljömärkning, hur man kan göra för att jeansen ska hålla längre och hur hållbarhetsfrågor diskuteras inom EU. Eleverna får också prova på återbruk och tillverka något nytt av gamla jeans.

Arrangemanget är för elever som går på Bollebygdskolan.

 

Sashicosömnad: laga kläder med sashiko

Studieförbundet Vuxenskolan, Kungsbackavägen 7, 18.00

Våra kläder har stor påverkan på miljön. Genom att laga och lappa våra kläder håller de längre och därmed kan vi spara på våra resurser. Under denna workshop får du möjlighet att lära dig Sashikosömnad för att laga hål i kläderna.

Sashiko, som betyder små stygn, är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. Förr lappade och lagade brandsoldater, fattiga bönder och arbetare sina slitna blåkläder i sashiko. Ta med dina trasiga jeans eller andra kläder och testa!

Workshoppen leds av Sara Thorn, slöjdingenjör. Sara driver företaget Slöjdingengörn AB och arbetar med slöjd, byggnadsvård och ingenjörskonst och allra helst i gränslandet däremellan.

Anmälan krävs. Du anmäler dig till workshopen HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Går du i solcellstankar?

Inspirationsträff och föreläsning om solpaneler hos och med Gesebols Byalag och Bygdegårdsförening

Energirådgivare Thomas Bengtsson från Bollebygds kommun kommer att prata om solceller tillsammans med en energirådgivare från Borås kommun

Erfarenheter från flera som installerat solceller på sina hus.

Rolf Stenström Gesebol, kommer att vara med och prata om sin solcellsanläggning
Ulf Lindén Gesebol, kommer att vara med och prata om sin solcellsanläggning
Lars-Göran o Ing-Marie Gesebol, kommer att prata om sin solcellsanläggning

Föreläsningen är en del av Hållbarhetsfestivalen och är i samarbete med Bollebygds kommun, Europa direkt Sjuhärad och Gesebol Byalag och Bygdegårdsförening.

Det går att se föreläsningen även på distans. En länk skickas ut ca 1 vecka i förväg.

Anmälan på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Tillverkning av bivaxdukar

Workshop med Lilie Drugge på Studieförbundet Vuxenskolan

En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester. Bivax är bakteriedödande och på det viset hjälper duken maten att hålla sig fräsch längre. På denna workshop får du själv prova att tillverka bivaxdukar att ta med hem.

Workshopen hålls hos Studieförbundet Vuxenskolan, Kungsbackavägen 7.

Anmälan krävs. Du gör din anmälan HÄR.


Klädbytardag

19/10-23/10 Kungsbackavägen 7

Inlämning: Lämna in hela och rena vuxenkläder, väskor och skor mellan den 18/10 och den 21/10. I utbyte får du en klädbiljett per plagg. Du kan lämna in dina kläder i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Kungsbackavägen 7, Bollebygd.

Klädbyte: Under klädbytardagarna kan du byta in dina biljetter mot andra plagg och accessoarer. Inlämnade kläder kan inte köpas och eventuellt kvarvarande kläder skänks till välgörenhet eller används till återbruk. Klädbyte sker på Kungsbackavägen 7 följande tider:
22/10 klockan 10.00-18.00
23/10 klockan 10.00-14.00

Aktiviteten arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med Europa Direkt Sjuhärad och Bollebygds kommun.

Burkinsamling: Träffa Scouterna på torget

Torget, Bollebygd, 10.00-12.00

Scouterna tar emot tomburkar och plastflaskor, även utländska. Öka återvinningen och stötta en hållbar förening!

Aktiviteten arrangeras av Bollebygds scoutkår


Påverka med Europa Direkt

Besök oss på torget mellan 10.00-12.00

Under hållbarhetsfestivalen kommer det finnas möjlighet att lämna in förslag på hur kommunen, Sverige och EU ska arbeta med hållbarhetsfrågor. Har du sett något du tycker behöver förändras? Eller har du ett förslag som du inte tycker lyfts tillräckligt? Genom våra förslagslådor och insamling i samband med samtliga event under hållbarhetsfestivalen kan du vara med och påverka.

Möt oss på torget! Lördagen den 23 oktober kommer Europa Direkt också finnas på torget i Bollebygd mellan 10.00-12.00. Vi bjuder på fika!

Med på torget finns även Leader Sjuhärad med information om hur du kan söka projektmedel från Leader!


Klädbytardag

19/10-23/10 Kungsbackavägen 7

Inlämning: Lämna in hela och rena vuxenkläder, väskor och skor mellan den 18/10 och den 21/10. I utbyte får du en klädbiljett per plagg. Du kan lämna in dina kläder i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Kungsbackavägen 7, Bollebygd.

Klädbyte: Under klädbytardagarna kan du byta in dina biljetter mot andra plagg och accessoarer. Inlämnade kläder kan inte köpas och eventuellt kvarvarande kläder skänks till välgörenhet eller används till återbruk. Klädbyte sker på Kungsbackavägen 7 följande tider:
22/10 klockan 10.00-18.00
23/10 klockan 10.00-14.00

Aktiviteten arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med Europa Direkt Sjuhärad och Bollebygds kommun.


Workshop Makramé och hållbarhetsverkstan

Lär dig knyta makramé med Studieförbundet Vuxenskolan

Makramé går ut på att knyta olika knutar och flätningar för att bilda ett mönster med snören. Vi testar att göra hållbar makramé och hjälps åt att knyta fina armband med mera tillsammans.

Passa på att laga dina kläder! Under dagen är också vår syverkstad öppen för dig som behöver laga kläder eller andra saker. Låna nål och tråd eller en symaskin på plats.

Ingen anmälan krävs, drop in i verkstan på Kungsbackavägen 7 från 11.00.


Tågluffa i Europa - inte bara för ungdomar!

Föreläsning på Stationshuset och digitalt klockan 16.00

Anna Thorbjörnsson och Marko T Wramén, resejournalister och
författare till boken Med tåg genom Europa pratar om att resa med tåg i Europa.
Tågluffa är något som alla kan göra - inte bara unga!

Man kan välja att komma till Stationshuset i Bollebygd och se föreläsningen live. Men det går även bra att följa med digitalt.

Anmälan krävs, du gör din anmälan HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Arrangörer Hållbarhetsfestivalen i Bollebygd 2021: