Mobilmeny.

November + Barnkultur

= Sant!

Under november månad satsar kommunen extra på barnkulturen och det är mycket som händer så det gäller att hänga med i svängarna!

Under läslovet vecka 44 finns ett fint lovprogram att ta del av på kommunens hemsida och där finns många aktiviteter att välja bland för lovlediga barn. Kommunens kultur- och idrottsföreningar bjuder in till aktivitet. Vad sägs om Cheerleading, Hästfritids, Smyckestillverkning, Spöksagostund på bibblan eller barnteater ”I Aisopos värld” för att nämna några punkter. Hela programmet hittar du här.

Den 10-11 november får alla elever i årskurs sex besök av serietecknaren och illustratören Henrik Jonsson. Henrik har bland annat varit med och skapat de omåttligt populära Pax-böckerna och gästar klasserna för att berätta om sina verk. Eleverna får veta hur det är att arbeta som serietecknare och om varför det är så viktigt att det finns tecknade serier. Henrik delar också med sig om sitt eget läsmotstånd med läs- & skrivsvårigheter. ”Att leva med en ADHD-diagnos och motoriska tics är till viss del som en superskurk i vardagen men även en tillgång och superkraft som gjort allt det bästa i livet möjligt.” så skriver han själv på Författarcentrum Västs hemsida. Eleverna kommer också själva få prova på att teckna och skapa egna mytiska väsen som skulle kunna vara karaktärer i en egen bok.

Under barnboksveckan, 16-17 november, besöker författaren Kerstin Lundberg Hahn alla elever i årskurs fem. Kerstin är en rutinerad barn- och ungdomsboksförfattare verksam sedan 1999 och med många utgivna titlar på Cv:t. Kerstin skriver gärna både om spöken, mysterier, humor och lättläst det viktiga är inte vilken genre hon skriver i utan att den som läser ska få följa med på en spännande och tänkvärd historia! Under författarbesöket får eleverna chans att ställa frågor kring de böcker de läst som förberedelse och Kerstin kommer också dela med sig av sina bästa knep för hur man själv kan tänka när man vill skriva en riktigt bra historia.

Lördagen den 19 november kan man komma till Bollebygs torg för att träffa kommunens Språk- Läs- och skrivpedagoger i förskolan samt barnbibliotekarien. På torget firar vi slutet av internationella barnboksveckan, med boktips, bokutlåning och premiär för den gemensamma högläsningskampanjen ”Läs för mig!”. Den som vill kommer kunna få en egen affisch att sätta upp där hemma och se filmen där kommunens förskolebarn berättar om varför det är så viktigt att vuxna läser högt för sina barn. För utan en vuxen blir det ju ingen bok! Det sprids också hemliga rykten om att Mamma Mu och Kråkan kanske kommer förbi torget för att träffa alla lässugna förskolebarn…

Den 29e november gästar Marcus Barck Sigvardsson, pedagog och musiker känd bland annat från banmusikbandet Longkalsong, Bollebygds Anpassade skola för workshopen ”Barn har rätt”. Marcus inspirerar och lär ut grunderna i Barnkonventionen. En mobil musikstudio riggas upp i klassrummet och eleverna skapar text och musik och spelar in en låt tillsammans med Marcus. Omkring två veckor efter besöket kommer den färdiga låten levereras så att klassen kan njuta av den tillsammans.

Avslutningsvis (29e och 30e november) bjuder Teater Gyllene Draken in till sin tänkvärda föreställning ”Det ingen får veta om pappa” En teater där vi får följa flickan Aja som flyttat från Finland till Sverige och ska börja i en ny klass. När fröken vill att Aja ska berätta om sin familj vill hon hellre sjunga en sång! På kvällarna är hon ofta ensam eftersom mamma jobbar på restaurang. Då drömmer hon att hon pratar med pappa i fängelset. Är dom lika? Vad gör han där? När ska han bli fri? Ska dom någonsin träffas? Hur är det att ha en hemlighet som man inte vill berätta om? Föreställningen visas för alla elever i årskurs fem och bekostas av föreningen Solrosen som arbetar med stöd till barn och unga som lever med en nära anhörig som sitter frihetsberövad. Mer om Solrosen och deras stödverksamhet kan du läsa här. Länk till annan webbplats.