Mobilmeny.

Matråd 7-9

Matråd på Bollebygdskolan

Maten i förskolan och grundskolan ska vara näringsriktig och kostnadsfri. När maten och ätandet är lustfyllt är det mer troligt att maten hamnar i magen och ger ork att leka och lära. Därför har vi matråd på alla skolor i Bollebygds kommun.

Högstadiets elevråd på Bollebygdskolan har tre matrådsrepresentanter som har träffade Karin Svensson, köksansvarig kock från Bollebygdskolans kök tillsammans med Elisabet Tönsgård, lärare inom hem- och konsumentkunskap som ett led i att öka elevernas delaktighet. Från höstterminens start menyplanerar varje tillagningskök själv utifrån särskilda riktlinjer. Tidigare har köken haft en gemensam sex-veckorsmatsedel.

Personalen i köket vill ha in elevernas önskemål om maträtter för menyplaneringen. För att öka förståelse för vad som serveras idag fick eleverna även information om politiska mål såsom ekologiskt och svenska livsmedel. Representanterna ska ansvara för att ta in elevernas önskemål och förmedla information till och från köket.

Högstadiets matråd får i uppdrag att välja den vegetariska rätt som ska serveras på den Offentliga måltidens dag 19 oktober. Husmanskost är temat och just nu pågår en omröstning i klasser och förskolor kring vilken rätt som ska serveras. Det ska självklart serveras ett vegetariskt alternativ också och det blir högstadiets uppdrag.

Nu när det finns en separat matsal för högstadiets elever finns det en större möjlighet att ta tillvara just högstadiets önskemål.

Vid mötet fick matrådsrepresentanterna med sig frågor för att lyfta på nästa veckas elevrådsmöte. Frågorna handlade om vilka rätter som saknas och som de önskar ska serveras oftare. Eleverna får också komma med förslag på hur matsvinnet ska minskas.