Mobilmeny.
Montage med man i ishall som tar emot ett par skridskor av en kvinna som står i hemmet framför en garderob.

Foto: Swinga

Slipp köpa nytt!

Swinga är en app som gör det enkelt och tryggt för grannar att låna verktyg, fritidsprylar, barnsaker och mycket annat av varandra, eller hyra från lokala företag.

Genom att låna eller hyra får ni tag på det ni behöver, samtidigt som det är lite snällare mot plånboken, planeten och grannarna. Att swinga prylar gör grannskapet ännu smartare och trevligare, och hjälper lokala företag att bli mer hållbara.

Swinga finns också för företag och gör det enkelt för små- och medelstora företag att ställa om till en modern, hållbar och lönsam affärsmodell genom att ”sälja” samma produkt, om och om igen.

Så funkar det

Appen finns där du brukar hämta appar, sök på Swinga. När du öppnar appen är det bara att följa instruktionerna för att registrera dig.

1. Fråga om att få låna eller hyra

Bläddra eller sök bland prylarna. Hittar du inte det du söker är det bara att efterlysa det. Välj själv om du vill låna från ditt grannskap, en grupp du är med i, eller hyra från lokala företag.

2. Kom överens

När någon svarar får du en avisering i mobilen. Chatta och kom överens om när du kan komma och hämta det du ska låna eller hyra.

3. Hämta och lämna tillbaka

Tryck på handslagsknappen när du hämtar och lämnar tillbaka. Det ger både dig och den du lånar av ett skriftligt avtal och kvitto.

Obs! Du väljer alltid själv om du vill låna ut något och till vem.

Bakgrund

Swinga vill öka möjligheterna för delningsekonomi genom att skapa tekniska lösningar, samverkan och samarbetsmodeller för mindre företag på landsbygden som skulle kunna hyra ut sin utrustning.
Läs mer om Swinga – nästa generations delningsekonomi för både stad och landsbygd Länk till annan webbplats..

Swinga fick projektpengar under 2022 från Leader Närheten (Värmland) och Bollebygds kommun är del av en kommungemensam lansering av appen, ett sätt att arbeta mot målen i Boråsregionens avfallsplan.
Läs mer om Boråsregionens gemensamma avfallsplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..