Mobilmeny.

Röstkort

Du som har rösträtt, det vill säga rätt att rösta i något av Sveriges val, får ett röstkort skickat till den adress där du är folkbokförd.

Valmyndigheten skickar röstkort till alla röstberättigade i Sverige cirka tre veckor före valet. Inför EU-valet den 9 juni ska du ha fått ditt röstkort senast den 22 maj. På röstkortet står det vilket valdistrikt/vallokal du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider.

När behövs röstkortet?

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i Sverige. Röstkortet används för att skicka din röst till just din vallokal. Det är där rösten räknas.

Om du röstar i din vallokal på valdagen 9 juni är röstkort inte ett krav, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal. Däremot måste du ha någon form av id-handling med dig, till exempel körkort, eller så får en annan person som känner dig intyga din identitet. Den personen måste uppvisa sin id-handling.

Om röstkortet har tappats bort?

Vid förtidsröstning måste du ha ditt röstkort med dig, men om du har glömt eller tappat bort det kan röstmottagarna skriva ut ett nytt röstkort åt dig. Du måste då identifiera dig med exempelvis körkort. Du kan också höra av dig till kommunens valsamordnare Suzanna Bengtsson, som nås på e-post suzanna.bengtsson@bollebygd.se eller telefonnummer 0734-64 70 10.