Mobilmeny.
Texten Hela Sverige plockar skräp över innehållet i en soppåse.

Håll Sverige Rent-dagen 16 september

Trots att det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar vi skräp överallt. På lördag går många ut och samlar skräp tillsammans, för att hindra det från att skada djur och natur.

Den 16 september är det dags för årets Håll Sverige Rent-dag. Dagen är en del av det internationella initiativet World Cleanup Day som infaller tredje lördagen i september varje år. Då går människor över hela världen ut och plockar skräp för att stoppa det från att skada djur och natur.

Enkla tips vid skräpplockning

  • Ta med en påse eller något annat att plocka i.
  • Använd handskar, vantar eller plockpinne.
  • Tvätta händerna noga efteråt.
  • Ta hand om ditt insamlade skräp. Fyll inte upp offentliga papperskorgar. Sortera det gärna så gott du kan, eller släng det i brännbart.
  • Glöm inte att ha roligt och kanske ta med något gott att äta eller dricka.

"Vad gör vi med skräpet?"

  • BRA: Släng det i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken.
  • BÄTTRE: Ta med skräpet hem och lägg det i restavfall.
  • BÄST: Sortera skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna påsen också. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser.

Kontakta kommunen i förväg för att ta reda på hur ni ska göra om ni plockar väldigt mycket skräp och inte får med er allt.

Prata skräp med barn

Skräpplockning med barn är en pedagogisk aktivitet. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att lära sig att inte skräpa ner. Det är ett bra tillfälle att prata om skräp och återvinning, och om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp. Till hjälp finns skräplabbet Länk till annan webbplats..

Källa: Håll Sverige Rent Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Håll Sverige Rent är en ideell organisation som arbetar för att få fler att inte skräpa ner.