Lärare? Vi finns till för dig!
Hör av dig så kommer vi på besök till din klass eller kika i vår verktygslåda för gratis läromedel, spel och andra resurser.
Vi har också ett nyhetsbrev för lärare som skickas ut 1-2 gånger per termin. Vill du ha nyhetsbrevet? Skicka ett mail till europadirekt@bollebygd.se så ser vi till att du finns på listan till nästa utskick.
Boka oss för ett besök
Vi besöker gärna din klass och håller en föreläsning eller genomför en aktivitet, läromaterial och besök är alltid kostnadsfritt. Vi föredrar att komma ut till skolan men vid behov kan aktiviteter även genomföras digitalt.
Aktivitetens upplägg och innehåll kan anpassas efter vad som passar er just nu. Det kan handla om specifika sakfrågor eller om EU i allmänhet. Kontakta europadirekt@bollebygd.se så planerar vi tillsammans!
För tillfället har vi tyvärr endast möjlighet till ett begränsat antal skolbesök per år vilket innebär att det är först till kvarn som gäller.
Verktygslåda: läromedel och resurser
Här finns länkar till läromedel och resurser som är fritt och tillgängligt för användning.
Läromedel och resurser från EU
- EU Bookshop - Europeiska Unionens publikationsbyrå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Elev- och lärarhörnan: spel, tävlingar och aktivitetsböcker för att upptäcka EU på ett kul sätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- EU och jag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ungdomsportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Tidslinje över EU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resurser från Svenskt Näringsliv
- EU i klassrummet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Migration och integration förklaras Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resurser från Sveriges Elevråd – SVEA och Sverok – Spelhobbyförbundet
Är du vår nästa skolambassadör?
Är du intresserad av EU-frågor och skolutveckling? Vill du ansvara för att samordna din skolas arbete med EU i undervisningen? Tycker du att det skulle vara värdefullt att utbyta erfarenheter med kollegor från skolor runt om i landet? Då är Skolambassadör för EU något för dig.
Gratis utbildning
Skolambassadörer för EU är en utbildning som Universitets- och högskolerådet genomför tillsammans med EU-kommissionen, Europaparlamentet och Regeringskansliet. Målgruppen för utbildningen är både lärare och skolledare.
Utbildningen är gratis och fungerar som ett stöd för skolutveckling inom EU-frågor. Det första steget i utbildningen av skolambassadörerna är en studieresa till Bryssel.
Nio dagar för lärare, tre dagar för skolledare
Utbildningen innehåller moment som projektkunskap, EU-kunskap och möjligheter till stöd från till exempel Erasmus+. Lärarutbildningen är nio dagar fördelade på två tillfällen, skolledarutbildningen tre dagar vid ett tillfälle under året.
Ansökan
Ansökan för 2024 är stängd. Ansökan för 2025 öppnar under hösten 2024.
Mer information
Låt klassen delta i en debatt i Europaparlamentet
Är du gymnasielärare? Har dina elever påbörjat eller slutfört ett projekt som handlar om EU? Var med i vår tävling och vinn en resa till Europaparlamentet i Strasbourg där eleverna tillsammans med utvalda skolklasser från andra medlemsländer får uppleva en dag som Europaparlamentariker.
Varje år har ett antal svenska gymnasieklasser chansen att representera Sverige i Euroscola i Strasbourg.
Tävlingsvillkor
Eleverna ska ha påbörjat eller slutfört ett projekt om EU. Projekt kan vara ämnesövergripande eller enskilt för ett ämne. Projektet kan vara en utställning om EU, en artikelserie, ett projektarbete, en podcast, en film, en blogg eller något helt annat. Endast fantasin sätter gränser.
Ansökan
Ansökan ska innehålla:
- En detaljerad beskrivning av projektets praktiska utformning och syfte samt elevernas och din arbetsinsats
- Illustrationer från projektet, t.ex. bilder tagna under projektets gång
- Resultat: Skapade projektet ringar på vattnet? Hur påverkade projektet elevernas omgivning?
Ansökan sker löpande under året. Läs mer om hur du ansöker! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast uppdaterad: 2023-11-13 Publicerad av: webbredaktionen@bollebygd.se