Mobilmeny.
Ungodmar på mässa.

Särskilt för dig som är ung

Enligt EU:s måttstock räknas du som ung tills du är 30 år. Det finns en hel del som du kan dra nytta av - passa på!

Är du ung och vill veta vilka förmåner Sveriges EU-medlemskap innebär för dig? På Europeiska ungdomsportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du bra information och tips på olika saker du kan göra. Läs också om Europeiska solidaritetskåren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – det kanske är rätt äventyr för dig!

Europa Direkt Sydskåne har också tagit fram en folder för dig som vill veta mer om vilka möjligheter som finns inom EU. Den finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Var social med oss!

Europa Direkt Sjuhärad finns på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Följ oss gärna där! Vi håller dig uppdaterad om vad som händer och sker på EU-fronten och anordnar tävlingar då och då.

Vill du praktisera inom någon av EU:s institutioner? Det finns många möjlgheter till både betald och obetald praktik!

Ungodmar på mässa.

Tillsammans i Europa är ett kommunikationsprojekt som är en vidareutveckling av kampanjen Den här gången röstar jag, som skapades för att öka valdeltagandet i EU-valet 2019.

Syftet med Tillsammans i Europa-nätverket är att bidra till engagemang och främja demokratin i mellanvalsperioden. Hur kan vi diskutera och gemensamt vidare forma det Europa vi vill ha?

Vem som helst kan bli en del av nätverket, oavsett vad du röstar på eller var du bor. Läs mer och gå med! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du 18 år och medborgare i ett EU-land? Gör dig redo att upptäcka Europa!

DiscoverEU är ett EU-initiativ som ger dig möjlighet att resa runt i Europa och få nya erfarenheter. Varje år hålls två ansökningsomgångar och om du har tur kan du få ett resekort från EU.

Resekortet ger dig möjlighet att resa till andra EU-länder, upptäcka Europas mångfald, lära dig om dess kulturarv och historia och träffa nya vänner från hela kontinenten. Resan är också ett sätt att bli mer självständig, få större självförtroende och bli mer öppen för andra kulturer. Det är egenskaper som kan bli till stor nytta för dig i framtiden.

Läs mer och ansök!

Nästa ansökningsomgång blir under våren 2024. Mer information om ansökningsprocessen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du nyfiken på hur det är att gå i skolan eller studera i ett annat land? Har du hört talas om utbytesprogrammet Erasmus +? Eller ska du plugga utomlands och vill veta vad det kostar?

Som Svensk medborgare har du rätt till att söka utbildningar i ett annat EU-land. Där får du studera på samma villkor som mottagarlandets egna medborgare. Det är dock viktigt att du har en sjukförsäkring och tillräckligt med pengar för att klara dig. Det finns olika möjligheter till studier i annat EU-land. Man kan ordna det själv genom att ta kontakt med aktuellt universitet eller så kan man ta hjälp av Svenskt universitet/högskola och ansöka om en plats i EU:s utbytesprogram.

Ungdomsportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns samlad information om allt du behöver veta.

Vill du pröva på att bo i ett annat europeisk land, testa på ett nytt yrke, utveckla din språkkunskaper och utöka ditt nätverk?

Vad gör en volontär?

Som volontär jobbar du ideellt under en viss period i ett annat land under enklare former. Förutom att jobba 35 timmar i veckan för en organisation/kommun så får du också språkundervisning. Europeisk volontärtjänst (ESC) är till för dig mellan 18-30 år och projekten pågår mellan 2-12 månader.

Hur går det till?

Europeisk volontärtjänst (ESC) och vänder sig till dig mellan 18-30 år som vill åka ut i Europa och jobba. Du kan jobba med allt från naturskydd till ungdomsfrågor beroende på vad du är intresserad av.

Som ESC-volontär betalar du inget och får resa, boende, mat, fickpengar betalt. Vill du veta mer om ESC-volontär och hur just du kan komma iväg på ditt äventyr? Kika in på ESC i Borås webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på Europeiska ungdomsportalen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där finns samlad information om hur du hittar volontärplatser och organisationer som kan hjälpa dig.

Hur är det att vara volontär?

Borås stad är mottagande organisation för ESC-volontärer och tar varje år emot volontärer från hela Europa. För att följa deras spännande resa som utlandsarbetare i Sverige läs gärna deras blogg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kika in på deras facebook-sida Länk till annan webbplats..

Bli ledamot av Europaparlamentet för en dag – genom Euroscola-programmet får du chansen att lära känna EU inifrån.

Euroscola ger elever i åldrarna 16 till 18 år från EU:s alla länder chansen att känna på livet som parlamentsledamot i Europaparlamentet i Strasbourg för en dag.

Förutom att delta i parlamentets och utskottens debatter kommer du och dina klasskamrater även att få rösta och anta beslut. Ni får också presentera er skola och region för de andra deltagarna.

Under besöket får du också träna dina språkkunskaper och lära känna elever från andra länder i Europa.

Hur söker jag?

För att du och dina klasskamrater ska få delta i Euroscola måste din skola först tävla med andra skolor i ditt land. Så här anmäler man sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om Euroscola

Euroscolasessionerna äger rum cirka 20 gånger per år och har i genomsnitt 600 deltagare.