Sjuhärad mobiliserar inför EU-valet: paneldebatter och valbuss på agendan
Det är en solig och varm dag när kandidater till Europaparlamentsvalet 2024 besöker Borås den 21 maj. Kandidaterna är på plats för att delta i paneldebatter på Almåsgymnasiet och stadsbiblioteket i Borås. I regi av Europa Direkt Sjuhärad bjuds det på livliga och spännande debatter, för förstagångsväljare såväl som för allmänheten.
Det råder ingen tvekan om att det är Europaparlamentsvalet som präglar den politiska agendan i Sverige våren 2024. Historiskt sett har EU-valet i Sverige genererat ett betydligt lägre valdeltagande jämfört med nationella val. Därför har Europa Direkt Sjuhärad under våren turnerat runt i regionen för att öka kännedomen om EU-valet. Debatterna den 21 maj utgör ett av många initiativ för att höja kunskapen om EU-valet och förhoppningsvis bidra till ett ökat valdeltagande, bland alla invånare men framför allt bland förstagångsväljare.
Mobil valbuss för ökat valdeltagandet till EU-valet i Borås
I det senaste EU-valet 2019 låg Borås i snitt med det nationella valdeltagandet, omkring 53 procent enligt Melissa Lennartsson, projektledare på valkansliet på Borås Stad. Valdeltagandet till EU-valet i Borås är däremot relativt ojämnt menar Melissa. I vissa områden är valdeltagandet så lågt som omkring 20 till 30 procent vilket Borås stad önskar höja genom olika insatser såsom informationskampanjer om EU-valet och demokratiguider. Nytt för i år är Borås stads valbuss, en mobil förtidsröstningslokal på hjul.
- Bussen gör två stopp per dag fram till EU-valet, både på landsbygd och i stan. En insats vi hoppas på ska bidra till ökat valdeltagande genom att göra det möjligt för fler att rösta, säger Melissa.
Även Klas Jansson från Europaparlamentets kontor i Sverige var på besök i Borås denna dag för att ta del av debatten och det valstärkande arbetet.
- I Borås arbetar man både systematiskt och duktigt med att sprida kunskap om Europaparlamentet. Valbussen är ett gott exempel som gör det så enkelt som möjligt att gå och lägga sin röst, antingen via förtidsröstningen eller på valdagen, säger Klas.
Regionala perspektiv på EU-valet
Vad gäller hela regionen så hade Västra Götaland i det senaste EU-valet år 2019 ett valdeltagande på 56,5 procent, något högre än Sveriges genomsnitt på 55 procent. Det är positivt men självfallet förväntas högre resultat detta år enligt Astrid Burhöi och Christine Hollner från Västra Götalandsregionens Brysselkontor. De agerade även moderatorer under dagens debatter.
- I år beräknas det vara en halv miljon förstagångsväljare i Sverige, trots det finns det ingen garanti för att samtliga av dessa kommer att rösta även om det är önskvärt, säger Christine.
När Astrid och Christine får frågan om hur de arbetar med det valstärkande arbetet på regional nivå svarar de;
- Dels så är vi med och medfinansierar Europa Direkt-kontor, vilket är väldigt roligt och det är vi stolta över. Vi genomför också interna kampanjer och nyhetsbrev, deltar i olika debatter, informerar och sprider information inför EU-valet, säger Astrid.
Vill bryta bilden av att EU är något långt borta
På Almåsgymnasiet, där en av paneldebatterna hölls, är det tydligt att EU-valet varit en central del av skolans samhällsundervisning våren 2024. Almås är en av fem gymnasieskolor i Borås och erbjuder ett brett utbud av yrkesprogram. För att väcka intresset om EU och EU-valet hos eleverna är den samhällsvetenskapliga undervisningen en avgörande faktor enligt Albin Nordgren och Kevin Efverman, samhällslärare på Almåsgymnasiet.
- Vi vill bryta bilden av att EU är något som är långt borta. Vi har försökt att betrakta EU som nationell politik och därmed försökt koppla detta till elevernas närmsta vardag, säger Albin.
Kollegan Kevin utvecklar deras metoder.
- Det gör vi på olika sätt i undervisningen, bland annat genom att visa på EU:s påverkan på elevernas kommande yrken. Det bidrar till att EU upplevs mer nära dem och inte så långt härifrån. Ett exempel på detta är miljöfrågan om närproducerade produkter, det har varit viktigt för elever på restaurang-och livsmedelsprogrammet, berättar Kevin.
Skolans uppdrag att skapa demokratiska medborgare
Både Albin och Kevin upplever att det finns ett stort engagemang och positivitet till EU hos eleverna. Genom olika initiativ i skolundervisningen och arrangemang som skolvalet och paneldebatten har eleverna fått en uppfattning om varför man ska rösta och utöva sin demokratiska rätt berättar Kevin.
- EU-valet är ett stort val med relativt lågt valdeltagande. Det blir superviktigt för skolan att arbeta med detta. Ett av skolans främsta uppdrag är ju att skapa demokratiska medborgare som också deltar i samhället, säger Kevin.
Paneldebatt väcker blandade känslor hos elever
Under paneldebatten på Almås deltog över 200 studenter i årskurs två, varav två av dem, Mira, 18 år och Christoffer, 18 år, läser restaurang- och livsmedelsprogrammet. När eleverna fick frågan om vad de tyckte om debatten riktas kritik mot kandidaterna.
- Debatten var rätt barnslig, de bråkade och skrek. Jag tycker inte att de fick fram sina argument och heller ingen fakta, säger Christoffer.
Klasskamrat Mira instämmer.
- Det var väldigt snabbt på attacker och kandidaterna lyssnade inte på varandra, säger Mira.
Däremot anser både Mira och Christoffer att det har varit roligt att få lära sig mer om EU och hur EU påverkar dem i deras vardag. I samhällsundervisningen har eleverna fått arbeta med olika EU projekt varav ett projekt handlade om EU-lagars påverkan på områden kopplade till deras specifika yrkesprogram.
- Vi fick bland annat göra affischer om vissa ämnen i EU som vi kopplar till vårt yrkesprogram restaurang- och livsmedel. Min grupp hade ämnet ursprungsbeskydd, till exempel att man inte får döpa en ost till parmesanost om den inte kommer ifrån ett visst ställe i Italien, säger Mira.
Skolval engagerar
Genom samhällsundervisningen har eleverna fått lära sig mer om EU-valet, dess innebörd och hur det går till. En central del av undervisningen var skolvalet som arrangerades tidigare i vår där eleverna på Almås fick prova på att rösta.
- Det var intressant och kul att få välja sin röst själv och se vad man tycker, berättar Mira.
EU-valet närmar sig
När studenterna Mira och Christoffer får frågan om de kommer att gå och rösta den 9 juni svarar de:
- Jag kommer att rösta men jag är fortfarande osäker på vad jag kommer att rösta på, debatten idag var något förvirrande, säger Mira.
Även Christoffer är osäker, men har en lösning på det.
- Ja, jag kommer att rösta men på vad vet jag inte än, jag kommer att läsa på mer, berättar Christoffer.
Under vårens gång har Europa Direkt Sjuhärad rest runt i regionen för att sprida kunskap och engagemang inför EU-valet. Borås, likt flera andra städer omkring i Sverige uppvisar extraordinära insatser för att komma till rätta med det låga valdeltagandet i EU-valet. Det finns många olika sätt att engagera medborgarna. Den samhällsvetenskapliga undervisningen i skolan, paneldebatter och mobila valbussar, är några exempel.
Använd din röst den 9 juni
Den 9 juni är det dags att rösta till Europaparlamentet. Du kan också förtidsrösta från och med den 22 maj till valdagen 9 juni.
Vill du veta mer om EU-valet, hur och vart du röstar? Läs mer på Europa Direkt Sjuhärad sida inför EU-valet 2024. Öppnas i nytt fönster.
Använd din röst i EU-valet, annars bestämmer någon annan åt dig.
Senast uppdaterad: 2024-05-30 Publicerad av: webbredaktionen@bollebygd.se