Mobilmeny.
Therese Ivarsson arbetar med ett fönster med en katt som
sällskap. 

Therese Ivarsson


Therese tog steget och fick EU-stöd – nu räddar hon gamla fönster

I ett garage på en gård strax utanför Svenljunga är Therese Ivarsson i full gång med att avlägsna färg från en fönsterbåge. Garaget är platsen Therese numera kan kalla sin arbetsplats, tack vare Ta steget-stödet från Leader Sjuhärad. En längtan till att kunna styra sin egen arbetstid, några gamla fönster på vinden och Ta Steget-stödet blev början på det som skulle bli företaget ”Therese’s Fönsterhantverk”.

Therese och hennes sambo flyttade till gården strax utanför Svenljunga för drygt två år sedan. En dag hittade Therese bostadshusets originalfönster på vinden. De var i gott skick men ändå i behov av renovering. Där och då föddes idén att renovera fönsterna på egen hand. Efter lite undersökning hittade Therese Scandinavian Windowcraft som utbildar inom fönsterhantverk både på hobby- och yrkesnivå.

Therese längtade efter att kunna arbeta med händerna och styra sin egen tid, därför föll valet på yrkesutbildningen. Men den kostade, och det var här Leader Sjuhärads Ta Steget-stöd blev avgörande. Stödet finansierade delar av utbildningen, verktygen och en logotyp.

- Utan det hade jag inte haft möjligheten att kunna utbilda mig och starta företag, säger Therese.

Nätverk i Sjuhärad

Förutom det ekonomiska erbjuder även Leader Sjuhärad ett stort kontaktnät. Therese beskriver det som en trygghet att veta att man har kontaktnätet i ryggen.

- Att nätverka är värdefullt men också roligt, man får kontakt med folk i ens närområde som man kanske inte fått kontakt med annars, säger Therese.

Det finns många i Sjuhärad som befinner sig i idéstadiet och skulle behöva stöd för att förverkliga sin dröm. Att sprida ordet om vilka möjligheter som finns för att realisera sin idé ser Therese därför som viktig.

- Jag tror många kan känna igen sig i att det där första steget kan vara så svårt att ta! Men fundera på din idé och boka ett möte med Leader Sjuhärad. Idén blir ofta mer verklig och växer om man pratar om det, säger Therese

Eftertraktad yrkeskunskap

Med många kontakter och en eftertraktad yrkeskunskap har Therese redan nu eventuellt jobb hela nästa år. Uppdragen rör allt från sommarstugor med ett fåtal 80-talsfönster, till större fastigheter med upp emot ett trettiotal äldre fönster som behöver renoveras.

- Det finns en stor efterfrågan på fönsterhantverkare, men det finns inte många yrkesverksamma fönsterhantverkare. Därför vill jag också bidra till att ta vara på den kunskapen om fönsterhantverk som finns så den inte dör ut och försvinner. Så framtidsutsikterna ser goda ut - och fönster kommer alltid behövas, säger Therese.

Vill du också söka medel för att förverkliga din idé?

Läs mer om Leader Sjuhärad och hur du söker medel via deras webbplats: https://www.leader-sjuharad.se/Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Lär mer om Therese's Fönsterhantverk via webbplatsen: https://www.theresesfonsterhantverk.com/ Länk till annan webbplats.