Mobilmeny.
Marianne Andersson och Margareta Rehn, två av eldsjälarna bakom Vårgårda Museum.

Från vänster: Marianne Andersson och Margareta Rehn, två av eldsjälarna bakom Vårgårda Museum.


Vårgårda Museum lyfter lokal historia med hjälp av EU-bidrag

I en gammal skolbyggnad strax utanför centrum i Vårgårda hittar man Vårgårda Museum som invigdes i maj i år. Tack vare en engagerad projektgrupp samt medel från bland annat EU kan Vårgårdaborna, och dess besökare, nu få ta del av historien som utspelat sig här under 10 000 års tid.

Under många år har Vårgårdas invånare lämnat in föremål till den lokala hembygdsföreningen, både arkeologiska fynd och vardagsföremål. 2015 föddes sedan idén om att öppna ett museum för att ta vara på och visa upp alla saker Vårgårda-borna lämnade in. En projektgrupp bestående av fyra eldsjälar bildades och en lokal arkeolog knöts till projektet. Viljan fanns där, men inte pengarna – än.

EU-stöd möjliggör kvalité

Sju år senare har museet öppnat, och otaliga ideella arbetstimmar har lagts ned för att få projektet i hamn. Två av projektgruppens medlemmar, Margareta Rehn och Marianne Andersson, berättar om hur stödet från det EU-anknutna Leader Sjuhärad var med på att ge projektet den legitimitet som behövdes för att även andra skulle våga satsa på idén:

- Kommunen trodde inte riktigt på projektet till en början, men Leader Sjuhärad fanns där med vilja till både ekonomiskt stöd och rådgivning, vilket gjorde att även kommunen till slut gav sitt stöd, säger Marianne.

För pengarna från bland annat Leader Sjuhärad och Vårgårda kommun kunde projektgruppen anlita en producent, en formgivare och en som skötte ljussättningen i det nya museet. Att kunna anlita professionella till arbetet med museet har gjort stor skillnad.

- Utan bidraget från bland annat Leader Sjuhärad hade det inte varit en sådan kvalité på utställningen som vi nu har. Vi har fått mycket positiv respons från allmänheten och även andra föreningar har hittat inspiration här hos oss, säger Marianne.

Både Marianne och Margareta råder andra föreningar att söka Leader-stöd, så länge man formulerar ett bra syfte och en realistisk målsättning, samt att man är noga i sin redovisning.

Arbetet med museet fortsätter

Nu planerar Margareta, Marianne och de andra i projektgruppen en utvidgning av museets lokaler. Ytterligare ytor för att visa upp föremål och möjligheten till tillfälliga utställningar med anknytning till Vårgårda planeras. För delprojektet har de fått 50 000 kronor ytterligare i stöd av Leader Sjuhärad.

Vill du också söka medel för att förverkliga din idé?

Läs mer om Leader Sjuhärad och hur du söker medel via deras webbplats: https://www.leader-sjuharad.se/ Länk till annan webbplats.

Lär mer om Vårgårda hembygdsförening och museum via deras webbplats: https://www.hembygd.se/vargarda Länk till annan webbplats.