Mobilmeny.
Återvinning på återvinningsstation

Källsortering

Allt avfall ska lämnas sorterat för att kunna återvinnas på bästa sätt. Vi ska sträva efter att klättra så högt upp i avfallstrappan som möjligt. På det sättet minskas negativ miljöpåverkan. Här hittar du information om hur du sorterar avfall och var du lämnar de olika avfallstyperna.

sopor.nu kan du läsa mer om källsortering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Tack för att du hjälper oss att klättra uppåt i avfallstrappan.

Förpackningar i glas rengörs och sorteras i ofärgat och färgat glas. Ta av skruvkorkar och kapsyler. I behållarna får inte porslin, keramik eller glödlampor lämnas. Insamlade glasförpackningar smälts ner och blir nya flaskor, burkar, mineralull eller tillsatsmedel i betong. Glasförpackningar lämnas vid lokala återvinningsstationer. Öppnas i nytt fönster.

Rent papper, tidningar och trycksaker läggs i behållare för tidningar. Insamlat papper behandlas och blir då nytt papper.

Förpackningar av papper, exempelvis mjölkpaket, juicepaket, omslagspapper, bärkassar och förpackningar av wellpapp läggs i behållare för pappersförpackningar. Insamlad pappersförpackningar behandlas och blir nya förpackningar.

Matavfall, hushållspapper, kaffefilter och tepåsar läggs i matavfallspåsen som sedan läggs i det bruna matavfallskärlet. Man ska inte lägga kattsand, spån, blomjord och krukväxter i matavfallet.

Restavfall ska läggas i det gröna kärlet och är det avfall som återstår när allt annat är sorterat och lämnat till någon återvinningsstation eller till Råssa återvinningscentral. Restavfallet går till förbränning och påse för restavfall tillhandahåller du själv.

Alla typer av batterier kan lämnas på Råssa återvinningscentral.

Några exempel på plastförpackningar är plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie, innerpåsar i till exempel müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar från exempelvis sylt, yoghurt, chipspåsar och frigolit, även tråg för kött och fisk. Är du osäker på om en förpackning är av plast eller metall kan du prova att knyckla ihop den. Vecklar den ut sig är den av plast, om den förblir ihopknycklad så är det metall.

Metallförpackningar exempelvis konservburkar, dryckesburkar utan pant, aluminiumformar, folie, tuber, lock och kapsyler läggs i behållare för metallförpackningar på någon återvinningsstation. Färg-/sprayburkar och batterier får inte lämnas i metallförpackningar utan lämnas på Råssa återvinningscentral. Insamlade metallförpackningar återvinns och blir nya förpackningar och motordelar.