Mobilmeny.
Återvinningscentral Råssa

Råssa återvinningscentral

Vid Råssa återvinningscentral kan du lämna avfall. Avfallet sorteras och återvinns. Det finns personal som hjälper till med sorteringsanvisningar och liknande om det behövs.

Återvinningscentralen ligger mellan Bollebygd och Olsfors, adressen är Råssa 41.

På följande sidor kan du läsa läsa mer om hur du sorterar på Råssa återvinningscentral.

Återvinningscentralen tar emot många typer av avfall och jobbar för att kunna ta emot ännu fler avfallstyper. För brännbart, trä och tryckimpregnerat trä finns det flera containrar.

Om det är kö vid den första containern kör längre in på centralen finns det fler containrar. På återvinningscentralen kommer besökare inte att få vistas nedanför rampen. Det området är arbetsområde för personalen. Se vår karta för det nya trafikflödet , 428.8 kB, öppnas i nytt fönster.

För att underlätta när du ska lämna ditt avfall så kan du använda vår sorteringshjälp. Öppnas i nytt fönster.

Björkåfrihet insamling upphör vid Råssa återvinningscentral.

Material innehållande asbest. Denna fraktion tar vi endast emot 1 april till 30 september.

 

Film från Råssa återvinningscentral

Öppettider

  • Tisdag 08.00 - 16.00
  • Onsdag 10.00 - 18.00
  • Torsdag 13.00 - 20.00
  • Fredag 10.00 - 17.00
  • Lördag 9.00 - 14.00

Det finns en återvinningsstation utanför Råssa återvinningscentral som är tillgänglig även när återvinningscentralen är stängd.

  • Nyårsafton och Nyårsdagen
  • Trettondedag jul
  • Skärtorsdag, Långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk
  • 1 maj
  • Kristi himmelsfärdsdag
  • Pingstafton
  • 6 juni
  • Midsommarafton och midsommardagen
  • Alla helgons dag
  • Julafton, juldagen och annandag jul

Återvinningsstationen som finns utanför återvinningscentralen är öppen dygnet runt.

Återvinningscentralen finansieras genom hushållens renhållningstaxa. Hushåll lämnar därför sorterat avfall och återvinningsbart avfall utan kostnad. Företag som vill lämna grovavfall ansöker om ett återvinningskort för företag.

Är du mantalsskriven i Bollebygds kommun så använder du ditt svenska körkort för att komma in på återvinningscentralen. Har du inget svenskt körkort eller har fritidshus så kan du ansöka om ett återvinningskort Öppnas i nytt fönster..

Körkortet använder man vid terminalen som sitter vid bommen. Det fungerar ungefär som vid en bankomat. Ansiktet på körkortet ska vara uppåt och utåt. Det finns inga begränsningar vad gäller antal besök.

Ansök om ett återvinningskort

För dig i Härryda kommuns östra delar

Genom ett avtal mellan Bollebygds kommun och Härryda kommun får även boende i Härryda kommuns östra delar lämna avfall vid Råssa återvinningscentral. Kontakta er hemkommun om ni har frågor.

Företag i Bollebygds kommun och Härryda kommun kan ansöka om ett återvinningskort. Varje besök kommer att faktureras enligt gällande taxa. Företag får inte lämna farligt avfall på återvinningscentralen.

På Råssa återvinningscentral kan du lämna grovavfall och farligt avfall. Grovavfall är övrigt avfall från hushåll och trädgård, exempelvis hushållsmaskiner, hemelektronik, möbler, plåt- och metallskrot, träavfall och trädgårdsavfall. Till farligt avfall räknas produkter som, om de kommer ut i naturen ger allvarliga skador på växter, djur och människor. Färgrester, lösningsmedel, kemikalier, oljerester, lysrör och batterier, är exempel på farligt avfall. Var noga med att skriva vad förpackningen innehåller om etikett saknas och blanda inte olika kemikalier. Avfall som lämnas ska sorteras utifrån avfallsart.

Vi tar emot mindre partier asbest, april till och med september. Då skall det vara dubbel inplastat. När ni kommer med asbest till oss måste ni kontakta personalen innan som hänvisar till anvisad plats. Gäller ej företagare.

Personalen på återvinningscentralen hjälper gärna till och informerar om hur avfallet ska sorteras för att kunna återvinnas på bästa sätt.

Återvinningscentralen tar inte emot asfalt, bilar, större mängder bilskrot, större gummimaterial som till exempel sprängmattor, gastuber, gasolflaskor, kolsyrepatroner, stubbar och matavfall.